| nettpubl. | NST | genealogen | strays | eur. aner | linker | søk

 
Oppdaterings-
oversikt

 

Her listes nye artikler, møter, endringer på nettsidene og annet fortløpende. Spalten er dermed også en aktuell nyhetsbase for NSFs foreningsliv.

 

 

Genealogen nr. 1/2004, utgitt mars 2004

 

 OPPDATERINGER

Utsikt fra kontoret i Slektsforskernes Hus, Lakkegata 19-21, Oslo.
Foto:(c) Carsten Berg Høgenhoff 2007

asymbol [20. desember 2009] AGDERDOKUMENTER I AVSKRIFT
På lesesalen i Statsarkivet i Kristiansand finnes en samling avskrifter av forskjellige skriftlige aktstykker – diplomer – fra agderfylkene. Kristian Fjeldsgård (t.h.) har fotografert en stor del av disse avskriftene, som etter avtale med Statsarkivet i Kristiansand fortløpende legges ut som e-bøker på genealogi.no fra desember 2009. Lenke til Agderdokumenter i avskrift finner du under /Ressurser/Kilder og artikler/ i høyre ramme > Les mer!

symbol [7. desember 2009] SLEKTSFORSKNING PÅ ONLINE.NO
"Slektsforsker Marius Hellerud fra Østfold har siden 80-tallet vært aktiv slektsforsker, og i flere år har han vært redaktør av det slektshistoriske tidsskriftet i Østfold, Runar. Og han sprer mer enn gjerne sin entusiasme for våre slekters historie", skriver online.no-redaksjonen i et intervju med Hellerud på Telenors hjemmesider. > Les hele intervjuet her!

symbol [6. desember 2009] BYGDEBOK FOR FRÆNA
Forrige uke kom Bind 1 Bygdebok for Fræna; Bjørnsund. Gårdsnr. 1 og 2 i Fræna kommune, skriver Fredrik Tande Bjordal til oss i en pressemelding. > Les mer!

symbol [2. desember 2009] BLI MED OSS PÅ E-BOKPROSJEKTET
Flip-bøker, web-books, e-bøker - kjært barn har mange navn, men en publiseringsform vi kommer til å bruke fremover, er elektroniske bøker du kan bla i - og ofte også søke i. Navneregisteret for Genealogen har allerede vært på nett en tid, og flere prosjekter er underveis - som Agder-arkivene. Kristian Fjeldsgård har fotografert avskrifter av gamle brev fra gårder i Agder, og vi publiserer etter avtale med Statsarkivet i Kristiansand. Første smakebit får du her, og les samtidig mer om e-bokprosjektet. Vi ønsker oss flere hender til dette prosjektet. Ta kontakt hvis du har lyst til å bli med! > Les mer!

a
Det første heftet av Norsk Slektshistorisk Tidsskrift (1927) ble trykket i nytt opplag på 70-tallet. Les det her som e-bok!

symbol [1. desember 2009] NÅ ER DET SNART JUL IGJEN!!!
I beit for gode julegaveidéer? Fortvil ikke - som NSF-medlem får du medlemspris på Liv Marit Haakenstads Slektsgranskerens guide til utvandringen 1825-1930 og Lag slektsbok, årets boknyhet fra DIS-Norge. Bestill i god tid, og gled gode slektsforskervenner med noe de har både nytte og glede av! > Les mer!

symbol [23. november 2009] INTERESSANT NAVNESEMINAR
Over femti personer ankom Jernbaneverkets trivelige lokaler i Oslo lørdag 21. november, og mange kom langveisfra, skriver Lars Ove Wangensteen i sin rapport fra Navneseminaret - der tema var normering av navn i slektsforskersammenheng. > Les mer!

symbol [17. november 2009] BIBLIOTEKET STENGT PÅ LØRDAG
I forbindelse med Navneseminaret og NSFs høstmøte (Stortorvet 7) førstkommende lørdag, er biblioteket i Lakkegata stengt. Samtidig: Fristen for å melde seg på Navneseminaret var onsdag 18. november! > Les mer!

symbol [13. november 2009] LEDIG STILLING: KONTORMEDARBEIDER I SLEKTSFORSKERNES HUS (50 prosent)
Vi søker etter en serviceinnstilt og positiv medarbeider til varierende kontorarbeid i 50% stilling i Slektsforskerne Hus i Oslo. Søknadsfrist: 1. desember 2009. > Les mer!

symbol [12. november 2009] NB: STORTORVET 7 - IKKE STORGATA!
Et lite notabene i forbindelse med Navneseminaret 21. november: Stedet er Stortorvet 7 i Oslo. I kalenderen på side 1 i Genealogen 2/09 har det sneket seg inn en "gate" i stedet for et torg - men det er altså Stortorvet 7, på Jernbaneverkets hovedkontor. I annonsen på side 2 og programmet på side 36 er adressen rett. Påmeldingsfrist er 18. november. > Les mer!

symbol [11. november 2009] NAVNEREGISTERET FOR GENEALOGEN SOM SØKBAR FLIP-BOK
Navneregisteret for Genealogen er nå byttet ut med en søkbar flip-bok. Her finner du, foreløpig én årgang unntatt, alle navn fra første hefte av NSFs "Medlemsblad" i 1987 til og med Genealogen hefte 2 2009, som er i posten til medlemmene i disse dager. > Les mer!

symbol [10. november 2009] ÅPEN DAG PÅ RIKSARKIVET OG STATSARKIVET I OSLO LØRDAG 14. NOVEMBER
Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo inviterer arkiv- og historieinteresserte til Arkivdagen 2009 førstkommende lørdag i Riksarkivbygningen i Oslo. Tema for dagen er Norge i 1743 og Hverdagens kulturminner. > Les mer!

symbol [8. november 2009] NST OG GENEALOGEN I POSTEN
aNorsk Slektshistorisk Tidsskrift hf 4 bd XLI har ligget klar en tid, men fordi Genealogen nr 2/09 var like rundt hjørnet, var det hensiktsmessig å sende begge ut samtidig. Medlemmene mottar dem i løpet av noen dager. Blant innholdet i NST denne gangen er fire metodeforelesninger fra middelalderseminaret i januar 2008, og i Genealogen er 25 sider satt av til tema Bergen: Kontrastenes og mulighetenes by.
> Se innholdsliste for NST og Genealogen.

symbol [1. november 2009] NY LITTERATUR PÅ GENEALOGI.NO
Som en del av skanningprosjektet, er følgende litteratur overført fra wangensteen.net til genealogi.no: C. J. Ankers oversikt over generalspersoner 1628 til 1885, Arent Olafsens oversikt over norske sorenskrivere 1591 til 1814, Kjell Tærud Lunds "Han far" - prestehistorie i Vang i Valdres, samt H. Friis Petersens og S. Birket-Smidts oversikter over studenter ved Københavns Universitet for tidsrommet 1479 til 1829.

lag slektsboksymbol [29. oktober 2009] "LAG SLEKTSBOK" TIL MEDLEMSPRIS
DIS-Norges nye bok "Lag slektsbok - Papir - Multimedia - Internett" er fersk fra trykkeriet. Også som medlem av Norsk Slektshistorisk Forening får du den til medlemspris kr 295,- pluss porto. På omslaget leser vi bl.a.: "Tips og råd gis både for skriving av historien om slekta og for å komme i gang med egen historie. Du trenger altså ikke å ha drevet slektsforskning i mange år for å ha glede av denne boken, alle har jo en historie å fortelle! Boken er bygget opp av frittstående artikler skrevet av ressurspersoner på sine respektive områder. Artiklene er samlet i temaer og i en rekkefølge som kan være naturlig for prosjektet du skal starte på." Vi kommer tilbake med en nærmere omtale av boken. > Se felles bestillingskupong for Slektsforskernes Hus!

symbol [29. oktober 2009] TESTVERSJON FOR SKANNEDE SKIFTER ER KLAR PÅ DIGITALARKIVET
Digitalarkivet la i går ut en testversjon av Skannet skiftemateriale. Tjenesten skal etter planen åpnes i november 2009, skriver de på sine nettsider. Skannet skiftemateriale tilbyr både navigering i og fremvisning av det skannede skiftematerialet, og tar utgangspunkt i det skiftematerialet som er mikrofilmet. Etter hvert vil tjenesten bli utvidet med resten av skiftematerialet, som må skannes fra originalene. > Les mer om den nye tjenesten på digitalarkivet.no


symbol [26. oktober 2009] DUBLETTSALGET ER POPULÆRT - OG SAMTIDIG SLÅR VI ET SLAG FOR ROGALAND
Vi visste det ville bli populært, og du bør følge med på genealogi.no fremover for å sikre deg de godbitene du har lyst på. Samtidig gir du biblioteket midler til nye innkjøp, så her vinner alle! I samme slengen videreformidler vi Rogaland Historie- og Ættesogelags ønske, hvor Tove Solli skriver til oss at de har Sukka-Ætta til kr. 100,-, - og det er langt rimeligere enn du finner boka andre steder. Sjekk www.rogaland-historie.no for bøkene de har til salgs. > Se dagens dublettliste fra NSF her!

symbol [26. oktober 2009] HUSK SLEKTSFORSKERDAGEN PÅ LØRDAG!
Hvis førstkommende helg ikke er planlagt i detalj allerede, har du gode muligheter for en god slektsforskerdag nesten hvor du måtte bo i landet. Vi minner om at Norsk Slektshistorisk Forening stiller med stand på Høgskolen i Oslo, og viser ellers til DIS-Norge for informasjon om de mange gode arrangementene rundt om.

symbol [24. oktober 2009] SALG AV DUBLETTER FRA BIBLIOTEKET
Dataregistreringen av biblioteket i Slektsforskernes Hus har avdekket en god del dubletter. Nå legger vi noen av disse ut for salg til priser vi har funnet for tilsvarende i antikvariater - men er du medlem av Norsk Slektshistorisk Forening eller DIS-Norge, får du 20 prosent rabatt. > Se listen her!

symbol [24. oktober 2009] ANSIKTSLØFTING FOR GENEALOGI.NO
Ikke nye nettsider ennå, men likevel en liten ansiktsløfting før vintermørket setter inn. Norsk Slektshistorisk Forening fikk i sommer ny drakt på brevark, konvolutter og utstillingsmateriell, og nå følger genealogi.no etter. > Les mer!

symbol [15. oktober 2009] NAVNESEMINAR OG HØSTMØTE LØRDAG 21. NOVEMBER
Norsk Slektshistorisk Forening arrangerer navneseminar lørdag 21. november kl. 09.30-16.30. Seminaret finner sted i Jernbaneverkets hovedkontor, Stortorvet 7, ved siden av inngangen til Cubus. Det årlige høstmøtet avholdes samme sted fra 16.30 til 17.30 samme dag. > Les mer!

symbol [14. oktober 2009] BIBLIOTEKET STENGT 31. OKTOBER - BESØK HELLER VÅR STAND PÅ SLEKTSFORSKERDAGEN 2009!
Normalt holder bibliotket i Slektsforskernes Hus åpent lørdager fra 10-14, men lørdag 31. oktober er et unntak. Slektsforskermiljøet i hovedstaden flytter seg til en annen kant av byen, og vi ønsker alle velkommen til vår stand på Høgskolen i Oslo hvor den årvisse Slektsforskerdagen arrangeres i regi av DIS. Og bor du på andre kanter av landet, skjer det noe i nærheten av deg, også: Les mer om Slektsforskerdagen 2009 på DIS-Norges hjemmesider.

symbol [13. oktober 2009] VI TRENGER EPOSTADRESSEN OG TELEFONNUMMERET DITT
Norsk Slektshistorisk Forening har epostadressen til mange medlemmer, men dessverre ikke på langt nær til alle! Bruk det kombinerte adresseendrings-/innmeldingsskjemaet, så får vi deg inn i databasen vår - og for å ha det nevnt: Vi bruker adressene bare til beskjeder fra foreningen til deg! (Send oss gjerne epostadressen selv om du mener foreningen bør ha den allerede - det er ikke sikkert vi har den likevel). Når du først er i gang, er vi forresten glade for telefonnummeret ditt, også! Tusen takk for hjelpen! > Klikk her for skjema!

symbol [13. oktober 2009] NY PDF AV GENEALOGEN-REGISTERET
En oppdatert versjon av pdf-filen med navneregister for Genealogen. De manglende heftene 2/98 samt årgang 2004 legges inn samtidig som registeret oppdateres med hefte 2/09 senere denne høsten. > Les mer!

symbol [5. oktober 2009] ENGEBRET HOUGENS DIPLOMER PÅ GENEALOGI.NO
Engebret Hougen var på gården Bø i Follebu i fjorten dager februar 1954 og skrev av mange av gårdens gamle dokumenter. Avskriftene av nitti diplomer befinner seg på Opplandsarkivet, og Lars Ove Wangensteen har skannet dem. Diplomene som de dekker årene 1598-1876, er ikke publisert tidligere. > Les mer!

symbol [2. oktober 2009] ENGEBRET HOUGENS SIGILLER PÅ GENEALOGI.NO
Engebret Hougen samlet store mengder med notater og avskrifter i sitt arbeid med slekter i Gudbrandsdalsområdet. Nå publiser vi Hougens avtegninger av sigiller fra middelalder og flere hundreår fremover, skannet av Lars Ove Wangensteen. Materialet publiseres som det er, alfabetisk sortert på fornavn og med håndskrevne tekster til - og samtidig inviterer vi til dugnad for å få notatene renskrevet. > Les mer!

symbol [6. september 2009] SLEKTSFORSKNING PÅ KONTINENTET!
Har du slekt på Kontinentet? Arbeidsgruppen for europeiske aner har høstmøte lørdag 14. november kl 12 i Slektsforskernes Hus, Øvre Slottsgate 2 B i Oslo (altså én uke senere enn tidligere annonsert!). Sett av datoen allerede nå, og treff andre å dele kontinental slektsforskererfaring med. Møtet er åpent for alle interesserte. > Les mer! > Se møtekalenderen!

symbol [3. september 2009] SVENSKA SLÄKTFORSKARDAGAR I FALKÖPING 22. OG 23. AUGUST 2009
Så var altså årets svensketur unnagjort. Norsk Slektshistorisk Forening stilte på stand ved siden av DIS-Norge og sammen utgjorde vi den norske delen av nabolandets store messe for slektsforskere i 2009. Deltakere fra NSF var Rune Nedrud, Vibeke Sveaas, Jan Myhrvold, Are Gustavsen og Tore Vigerust. > Les mer!

symbol [24. august 2009] 165th Anniversary Celebration at Amund Anderson Homestead
Fra USA har vi fått følgende pressemelding (utdrag) - skulle du være i USA en av de nærmeste dagene: On August 30th, 2009 at 10:30 a.m., East Koshkonong Lutheran Church will host an outdoor worship service at the farm of Ronald and Shawn Anderson, 279 Hwy A, Cambridge, WI 53523. This farm was homesteaded by Amund Anderson (Ron Anderson is a direct descendant), and August 30th, 2009 marks the 165th anniversary of an outdoor worship service at the site, the first service of Word & Sacrament conducted on the Koshkonong Prairie for the Norwegian settlers. There is a large granite monument on the farm, in both Norwegian and English, commemorating the event.

A potluck lunch will be served following worship, and all are invited to attend. Historical or Norwegian dress (like bunads) is welcome and appreciated but not required.

The guest speaker for the day, Walter Sundberg, is Professor of Church History at Luther Seminary, St. Paul, Minnesota. Local legends The Hill Prairie Singers will perform, as will the East Koshkonong Lutheran Church Choir.

Please call East Koshkonong Lutheran Church, 608-423-3017, www.eastkoshkonong.org with questions.

symbol [4. august 2009] SLEKTSFORSKNING PÅ KONTINENTET!
Har du slekt på Kontinentet? Arbeidsgruppen for europeiske aner har høstmøte lørdag 7. november kl 12 i Slektsforskernes Hus, Øvre Slottsgate 2 B i Oslo. Sett av datoen allerede nå, og treff andre å dele kontinental slektsforskererfaring med. Møtet er åpent for alle interesserte. > Les mer! > Se møtekalenderen!

symbol [31. juli 2009] T-SKJORTER OG PINS!
Nå er de her: T-skjorter og pins med Norsk Slektshistorisk Forenings logo. Den koksgrå t-skjorta i bomull er din for 199 og pin'en får du for 50 kroner pluss porto. Selges selvsagt også direkte fra Slektsforskernes Hus i Lakkegata i Oslo. > BESTILL HER!

symbol [31. juli 2009] SNART ER HØSTJAKTA I GANG
Kontoret i Slektsforskernes Hus har som vanlig vært stengt gjennom sommeren, og slektsforskere flest har forhåpenligvis hatt noen gode sommerdager mellom regnbygene. Nå er det snart tid for høstjakt i arkivene og litteraturen igjen. Biblioteket i Øvre Slottsgate 2 B i Oslo holder åpent i NSF/DIS Norges kontortid - og kontoret åpner igjen etter sommeren mandag 3. august. > LES MER OM BIBLIOTEKET HER!

symbol [29. mai 2009] MED GENEALOGEN PÅ PENSUMSPLANEN
Studiet i slektsgranskning ved Høgskulen i Volda går videre. Det søkes gjennom lokalt opptak, og utvidet søknadsfrist for høsten 2009 er 15. juni. Studieåret 2008-09 gikk 35 studenter gjennom studiets 1. del (SLG101, 7,5 studiepoeng) i høstsemesteret, og rundt 15 er i ferd med å avslutte 2. del (SLG102, 7,5 studiepoeng), rapporterer fagansvarlig lærer Arnfinn Kjelland på Digitalarkivets brukerforum. Studiet er utviklet i et samarbeid mellom Høgskulen i Volda og DIS-Norge. > Les mer på høyskolens nettsider.

symbol [25. mai 2009] SLEKTSHISTORISK DAG I BYARKIVET I OSLO I MORGEN 26. MAI
26. mai er det slektshistorisk dag i Byarkivet. Det blir foredrag om personhistoriske kilder for nybegynnere og viderekomne slektsgranskere. På lesesalen, som holder åpent til klokka 19.00 denne dagen, er det muligheter for å få personlig veiledning i slektsforskning, samt anledning til å studere historisk kildemateriale. > Les mer på Byarkivets nettsider!

are

Rune Nedrud, Morten Rasch og Dag T. Hoelseth (Foto: C B Høgenhoff)

symbol [24. mai 2009] RUNE NEDRUD NY FORMANN I NSF
I det nye styret som ble valgt 19. mai ønsker vi to nye navn velkommen med vararepresentantene Morten Rasch (midten) og Dag T. Hoelseth (t.h.). Foreningens gamle nestleder Rune Nedrud (t.v.) overtar som formann, mens Håvard Blom bytter rolle med ham og går videre som nestformann. Vibeke Sveaas ble valgt for en ny periode, og Jan Myhrvold fortsatte som styremedlem etter en tid som varamann. Ut av styret trådte mangeårig medlem Terje Gudbrandson og vararepresentant Kristian Hunskaar. > Finn hele det nye styret her!

are

Are Gustavsen holdt foredraget under NSFs årsmøte 2009 (Foto: C B Høgenhoff)

symbol [19. mai 2009] ÅRSMØTET ER AVHOLDT
40 medlemmer fant veien til Uranienborg skole i Oslo tirsdag 19. mai, til et årsmøte med høyere temperatur i debattene enn på lenge. Som vanlig kommer årsmøtereferatet på genealogi.no - men helt ferdigskrevet er ikke det ennå. Are Gustavsen avsluttet årsmøtet med et interessant innblikk i middelalderslekter i Vestfold - og hvordan litteratur som bygger på tynt grunnlag fort videresiteres som definerte sannheter - i foredraget Litterære lurerier - fra en 1800-talls skivebom av P.A. Munch til et fullstendig nytt perspektiv på biskop Øystein Aslakssons ætteforhold. Vi har en interessant artikkel i NST eller Genealogen i vente om en stund!

symbol [11. mai 2009] «ANBYTARFORUM ÅTER FRITT» ...
... melder norgesvennen Ulla Bagge (Malmö) i debatt 69760 på Digitalarkivets brukerforum i dag 11. mai 2009. Et klikk på lenken Ulla har lagt inn viser til følgende pressemelding på Rötter (http://www.genealogi.se/):

«Det är nu åter fritt att skriva och delta i diskussioner om släktforskning och närliggande ämnen på Anbytarforum. Det blir dock fortfarande obligatoriskt med användarkonto. I stort sett alla forum har användarkonto och för att undvika anonyma inlägg vill vi ha kvar dessa. Även den arbetsgrupp som utvärderat avgiften på förbundsstyrelsen uppdrag förordar att användarkonton bör vara kvar. Förbundsforum blev fritt redan i maj 2008.»

symbol [8. mai 2009] FORELØPIG GENEALOGEN-REGISTER I PDF-FORMAT PÅ GENEALOGI.NO
Noen få hefter mangler, og det søkbare registeret er under bearbeiding - men her finner du en foreløpig pdf-versjon av navneregisteret for Genealogen. > Les mer!

symbol [6. mai 2009] HUSK ÅRSMØTET 19. MAI
Vi minner om årsmøtet i Norsk Slektshistorisk Forening tirsdag 19. mai på Uranienborg skole i Oslo. > Les mer!

symbol [6. mai 2009] EUROPEISKE ANERS VÅRMØTE 7. MAI
Arbeidsgruppen for europeiske aner har sitt vårmøte i Slektsforskernes Hus i Øvre Slottsgate 2 B torsdag 7. mai. Møtet er åpent for alle, og tema for foredraget denne gangen er Italia. Se møtekalenderen for mer.

symbol [6. mai 2009] GENEALOGEN 1 2009
Genealogen nr 1 2009 falt ned i medlemmenes postkasse for noen dager siden. > Les mer!

symbol [16. mars 2009] INNFØRING I NORSK OG SVENSK SLEKTSGRANSKNING - seminar på Norsk Utvandrermuseum
Ennå mulighet for deg som vil delta på Interregs seminar rettet mot Hedmark og Värmland: Innføring i svensk og norsk slektsgransking.
Sted: Norsk Utvandrermuseum lørdag 18. april 2009. Påmeldingsfrist 14. april - men da blir det uten lunsj. > Les mer!

symbol [16. mars 2009] WHO DO YOU THINK YOU ARE? (TM)
BBC one har siden 2004 sendt den populære tv-serien “Who do you think you are ?”, som nå er inne i 6. sesongen med seks nye programmer, ut over de 40 som tidligere er sendt. Her følger vi en kjent person i jakten på aner. SVT 1 starter sendingen 24. mars 2009 (kl 20) med det første av 6 programmer i den svenske versjonen av “Vem tror du att du är?” > Les mer!

symbol [16. mars 2009] NST ER NORDENS FØRSTE REGISTRERTE VITENSKAPELIGE GENEALOGISKE TIDSSKRIFT
Norsk Slektshistorisk Tidsskrift er nå også inne på den danske autoritetslisten over vitenskapelige tidsskrifter. > Les mer!

symbol [2. mars 2009] AD FONTES - FOREDRAG 7. MAI 2009 I SLEKTSFORSKERNES HUS
Torsdag 7. mai inviterer Arbeidsgruppen for europeiske aner igjen til foredrag åpent for alle interesserte. Antoni Pisani forteller om sine studiereiser til Italia og erfaringer fra arbeidet med å rekonstruere den norske Pisani-slektens familiehistorie. Les mer i møtekalenderen!

symbol [28. februar 2009] VI ER FIRE, MEN VIL BLI FLERE!
Fra tre til fire på en uke er en start - men vi blir gjerne flere i registergruppa! Vi gjentar oppfordringen fra 22. februar, og håper på flere eposter til webredaksjon@genealogi.no:

symbol [22. februar 2009] ER VI MANGE NOK, BLIR DET BARE LITT PÅ HVER. Eller: GOD, GAMMEL DUGNAD FÅR TINGENE UNNA!
Etterspørselen etter nye tilbud på genealogi.no er er stor og gledelig, og oppgavene er mange. Indekseringen av Genealogen er igang, og det skal legges et søkbart register på nettsidene på linje med det for NST. I dag er vi tre i arbeidsgruppen, men vi trenger flere. Vi ønsker også litt hjelp til NST-registeret for bind 41 som snart er komplett, og NST-registeret online skal utvides med det siste tiåret. Dette er fine oppgaver for alle som vil delta i foreningslivet - og du gjør det aller best hjemme i stua. Ta tak i din lille taustump og hjelp til! > Les mer!

symbol [11. februar 2009] Utgivelse av odelsjordebøker fra 1600-tallet: INVITASJON TIL OPPSTARTSMØTE 2. MARS I SLEKTSFORSKERNES HUS
Odelsjordebøkene fra 1615–17 og 1624–26 er sentrale eldre norsk slektshistorie og i nær sagt alle norsk gårds. Og lokalhistorie. Utallige forfattere og interesserte han anvendt kildene i sine arbeide. Det er på tide at disse jordebøkene utgis på trykk slik at de kan komme til enda bedre anvendelse. Tore Vigerust i NSF inviterer til oppstartsmøte for et bokprosjekt i Slektsforskernes Hus 2. mars kl 17.00. > Les mer!

symbol [2. februar 2009] OVENSTADS MILITÆRBIOGRAFIER PÅ NETT
Norsk Slektshistorisk Forening har besluttet å legge Olai Ovenstads to bind av "Militærbiografier: den norske hærs officerer fra 18. januar 1628 til 17. mai 1814" på nett. De to bøkene ble utgitt i 1948 av Norsk Slektshistorisk Forening i et nært samarbeid mellom pensjonert stabsfanejunker Olai Ovenstad og NSF. Samtidig har NSF behov for å kommentere og klargjøre noen forhold som har vært heftig debattert på Digitalarkivets brukerforum den siste tiden.
> Les mer!

symbol [16. januar 2009] NST PÅ NETT
Vi ønsker å gjøre mer av vårt skattkammer tilgjengelig på genealogi.no for medlemmene. I første omgang skal vi digitalisere de ti første bindene av Norsk Slektshistorisk Tidsskrift. > Les mer!

symbol
[14. januar 2009] NYTT NUMMER AV NORSK SLEKTSHISTORISK TIDSSKRIFT ER SENDT UT!

Bind XLI hefte 3 av Norsk Slektshistorisk Tidsskrift er nylig sendt ut til foreningens medlemmer, med følgende artikler: Torkel Rønold Bråthen: Tosten på Dyrdal i Sande og hans etterslekt (s. 138-146); Odd Arne Helleberg: En bygdematador og slekta hans (s. 147-176); samt Erik Lie: Staal Christopherssøn i Trondheim og hans etterslekt (s. 177-198). Heftet er også til salgs fra foreningen for kr 125,- til ikke-medlemmer. Se kontaktinformasjon i spalten til venstre.
> Les mer!

symbol
[9. januar 2009] Køhler-saken: AVISENE SPEKULERER – GENEALOGEN DOKUMENTERER

De av leserne som har fulgt med på de omfattende Køhler-debattene på Digitalarkivets Brukarforum, har de siste dager vært vitne til at nå later til å gå mot gravåpning av Alexander Hugo Køhlers grav i Kristiansand. Gravåpning er sjelden kost her til lands.


1 2008Anført av Jan Frode Johansen, har arvingene etter Køhler nå tilsynelatende fått adgang til å åpne Køhlers grav for å ta DNA-prøver.

I denne forbindelse er slektshistoriker Oddbjørn Johannesen heldigvis med på å skape litt balanse i sakens mediadekning. I et intervju med NRK Sørlandet sier han: «Dette DNA-forsøket er det siste halmstrå for å redde en utopi». Johannesen kan nemlig ikke se at det skal være grunnlag for at kirkesjefen i Kristiansand skal tillate en slik gravåpning.

Johannesen underbygger dette ved å påpeke at det er få ikke-offentlige personer i Norge som er såpass godt dokumentert fra «vogge til grav» som Hugo Køhler, og viser i denne sammenheng til Rigmor Waler Iversens grundige artikkel om Køhler i Genealogen 1/2008 (s. 16–31). Oddbjørn Johannesen poengterer at det ikke er rom for noe identitetsskifte slik vi kjenner Køhlers livsløp.

«Erkehertug eller livsløgner» er tittelen på intervjuet.
Se videoklippet på NRK her!

symbol
[4. januar 2009] PUBLISERING AV ELDRE SLEKTSLITTERATUR PÅ GENEALOGI.NO: REDAKSJONEN ØNSKER KONTAKT MED OPPHAVSMENN ELLER DERES ARVINGER

Norsk Slektshistorisk Forening har publisert slektshistorisk materiale i mer enn 80 år. Alt er lett tilgjengelig både ved vårt eget bibliotek i Oslo og på biblioteker rundt om i landet. Mange etterlyser mer direkte tilgang til publikasjoner fra foreningen her på genealogi.no, et ønske redaksjonen deler. Egetutgitt materiale som er falt i det fri gjøres tilgjengelig fortløpende - dvs. artikler skrevet av forfattere som har vært døde i minst 70 år. Internett er etter forholdene et nytt fenomen, og naturlig nok ikke noe man tidligere la inn i avtalene mellom skribenter og NSF. For artikler og bøker som ikke er falt i det fri er redaksjonen opptatt av korrekt opptreden overfor rettighetshavere, og vi ønsker ikke å publisere verker på internett uten etter nærmere avtale med disse. Vi ser gjerne at rettighetshavere som vil at vi skal publisere artikler fra Norsk Slektshistorisk Tidsskrift eller andre publikasjoner fra foreningen tar kontakt med redaksjonen for avtale om nettpublisering. Dette gjelder både nålevende forfattere og arvinger som etter åndsverksloven har slike rettigheter. Les mer!Til eldre redaksjonelle oppdateringer og innlegg (f.o.m. 1. april 2005 t.o.m. 31. desember 2008).
Til Møtekalenderen.

 

  genealogi.no | Carsten Berg Høgenhoff| 2-mar-09


 

Kontakt: webredaksjon / sekretær / styret
© Norsk Slektshistorisk Forening, 2005