| nettpubl. | NST | genealogen | strays | eur. aner | linker | søk
 
Nyheter

Sist ajourført:
23.04.2010

 

 

 

Et langt liv!

Norges eldste mann er død
 
 Av Lars Ove Wangensteen, 23. april 2010

Jørgen Bernhard Rustad, født 12. august 1900, sovnet stille inn på Gjøvik 18. april 2010 kl. 04.22. Han ble født på gården Rustaden i Ringsaker av foreldre Johannes Johannesen og Berte Olsdatter (se lenke). Jørgens liv strekker seg over hele 1900-tallet, og i VG 10. august 2007 finnes en artikkel som beskriver litt av dette, samt et videoopptak (lenke):


Lars Ove Wangensteen møtte Jørgen Rustad i forbindelse med 108-årsdagen, da han overrakte anetavlen brukerforumet på DA hadde arbeidet med (Begge foto: Lars Ove Wangensteen).

Som 107-åring debuterte Jørgen som stand-up komiker i «Lucky» Næroset, og det var etter dette jeg ble nysgjerrig på denne mannen. Jeg tenkte at denne mannen fortjente en liten gave fra slektsforskermiljøet i Norge, og jeg tok initiativ til en dugnad for å lage en liten oversikt over hans aner i forbindelse med 108-års dagen (lenke):

Den 27. oktober 2008 møtte jeg Jørgen for første gang. Jeg skulle overrekke det brukerforumet på DA hadde arbeidet med. Han tok i mot meg som om jeg var en gammel god venn, og praten gikk fra første stund.

Jørgen utstrålte en varme jeg sjelden har opplevd, og hans glede over gaven er vanskelig å beskrive. Synet hans var dårlig, så jeg satt og leste høyt for han. Han lyttet og smilte og var meget imponert. Noe var nytt for Jørgen, men andre opplysninger fikk han stadig til å avbryte for å fortelle historier rundt personene i ane-boken.

Hans hukommelse var nesten fotografisk og han fortalte detaljer om både foreldre og besteforeldre. En liten overrekkelse jeg trodde skulle ta en liten halvtime, ble til mange timer, mange gode timer både for Jørgen og undertegnede.

To dager etter første møte ringte hans datter meg og takket for gaven. Hun kunne fortelle at hun hadde besøkt Jørgen dagen etter jeg hadde vært der, og da hadde tiden gått ved å lese høyt for Jørgen fra ane-boken, noe jeg vet gjentok seg mange ganger også senere. En 108-åring med så stor interesse for sine aner tror jeg vi ikke vil oppleve mer, og jeg vil savne han mye.

En god venn har forlatt oss. Hvil i fred Jørgen!

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt: webredaksjon / sekretær / styret
© Norsk Slektshistorisk Forening, 2005