| nettpubl. | NST | genealogen | strays | eur. aner | linker | søk
 
NSFs nettsider

Sist ajourført:
24.10.2009

 

 

ANSIKTSLØFTNING FOR GENEALOGI.NO

Ansiktsløfting for genealogi.no

Av Carsten Berg Høgenhoff, 24. oktober 2009

Norsk Slektshistorisk Forenings nettsider har utviklet seg sakte og delvis rykkvis under skiftende redaktører det siste drøye tiåret. Selv med nye koster har man aldri feid unna det gamle - og for å gå rett på sak: Det er det heller ikke gjort med ansiktsløftingen du nå ser. I denne omgang får genealogi.no nytt utseende som står i stil med foreningens ansikt på brevark, konvolutter og utstillingsmateriell.

Etter to år på ny adresse i Slektsforskernes Hus var på tide med nytt lager av brevark og konvolutter. Gamle plakater og bannere for messer og utstillinger har også gjort nytte for seg og vel så det i en årrekke, og var klare for utskifting. Dette var bakgrunnen for at Styret ønsket å se nærmere på foreningens totale profil, og arbeidet som så smått ble påbegynt sommeren 2008 førte frem til nytt kontormateriell som har vært i bruk siden juni i år. Første oppgave for nye bannere og roll-ups var Svenska Släktforskardager i Falköping 21. til 23. august. Der ble også t-skjorter og pins med den nye logovarianten brukt av de som stod på NSF-standen.Når vi først satset på det oransje logofeltet, var foreningen heldig med stolvalget under arrangementet Svenska Släktforskardager i Falköping 21. til 23. august 2009! Tore Vigerust i dialog over datamaskinen, og Vibeke Sveaas i konsentrasjon over en bok. (Foto: Rune Nedrud). Under t.h.: NSFs nye pin.

Det "nye" som har kommet til, er et oransj felt som i en del sammenhenger brukes sammen med logoen. "Nye" skrives i hermetegn her: samtidig som dette feltet og fonten som brukes i magasinhodet på genealogi.no og på brevarkene gir et moderne preg, er nettopp den oransje fargen noe som har fulgt foreningen lenge. Den runde logoen har vært der siden starten i 1926. Omslaget på Norsk Slektshistorisk Tidsskrift har hatt samme grunndesign siden det først heftet i 1927, og det har vært oransj siden midt på 1940-tallet. I dag er oransjefargen synonymt med foreningen og det vitenskapelige tidsskriftets grunnsolide posisjon i norsk og nordisk slektsforskermiljø. Det er denne posisjonen vi understreker med det oransje feltet.

Ansiktsløfting nå ...
Som kjent er en ansiktsløfting nettopp dét, og intet mer. Om det er hud og kjøtt man løfter på, eller en nettside som dette, er det på innsiden fortsatt likt. I denne omgang er det et rent profil-løft, forhåpentligvis til glede for de fleste. Men om det er mye gammelt og lite lest på disse sidene, ligger besøkstallene jevnt høyt - og mer interessant: De sidene som leses mye og jevnlig (les: de ressursene som brukes) er nettopp de slektsforskningsfaglig interessante. Oppslag i litteratur som ligger her (og her kommer det mer; følg med!), og ikke minst navneoppslag i registrene for NST fra 1927 og (nytt fra i sommer) Genealogen fra 1986, til i dag. Her fyller nettsidene et behov, og de brukes. Det er bra.

Men ting kan bli bedre. Styret og redaksjonen m/støttespillere har i en tid diskutert og debattert mulige strategier for en videreutvikling. Én vei å gå er ufortrødent å bygge videre på det som er, over samme plattform. En annen vei kan være å "starte i bånn" med en helt ny plattform, der mulighetene for diverse ressurser vi kan ønske oss er bedre. Dette arbeidet er i emming, og vi skynder oss akkurat så langsomt som ressurser, tid og teknisk kompetanse strekker til.

... transplantasjon neste?
Mye taler for at vi med tiden kommer til å legge genealogi.no over på en ny plattform, men veiene og mulighetene er altså mange. Vi er i dag en liten gruppe som såvidt har begynt å tenke nye nettsider for NSF. Her er god plass til flere, både for deg som vil delta redaksjonelt og - ikke minst - for deg med god teknisk innsikt, det være seg i Dreamweaver, Drupal eller annet. Men: Ved siden av god teknisk innsikt, skal vi ikke stikke under stol at det også behøves et hav av tid og vilje til å ro på det havet.

Er du rette personen, har du gode muligheter til å påvirke hvordan genealogi.no utvikler seg og hvilken vei nettstedet går de nærmeste årene.

I så fall finner du kontaktinformajon til nettredaksjonen og Styret her.Brevark og konvolutt med den nye logovarianten.Slik så nettsidene ut i 2006, med bygget i Ullevålsveien oppe til venstre...... og slik så de ut til 24. oktober 2009. Ny utsikt fra Slektsforskernes Hus og ny venstreramme på forsiden erstattet det gamle.


 

Kontakt: webredaksjon / sekretær / styret
© Norsk Slektshistorisk Forening, 2006