| nettpubl. | NST | genealogen | strays | eur. aner | linker | søk
 
Bioverskrift

Sist ajourført:
11.06.2006

 

 

SOMMERTUREN 2006

21 fornøyde deltakere hadde en både solrik og lærerik sommerdag på Hurumlandet 10. juni 2006

Av Carsten Berg Høgenhoff, 11.06 2006

At værgudene slår til med det beste de har å by på en junidag legger på ingen måte noen demper på NSFs årlige sommertur. Når Anne Franck Paasche har gjort et grundig forarbeid i eget nærområde, blir det enda bedre. I år gikk turen til Hurumlandet. To middelalderkirker, det Huitfeldske gravkammer, Engene sprengstoffhistoriske industrimuseum og Holmsbu Billedgalleri var blant postene på programmet.

Etter avgang ved Oslo S var første stopp Røyken kirke fra 1229, hvor Ole Sønju fra det lokale historielaget guidet oss gjennom århundredene (foto øverst t.h.). Neste stopp var sprengstoffmuseet ved DYNOs anlegg på Sætre - og her fikk vi et av dagens genealogiske innslag: Guide Helge Østern finner seg selv på stamtavlen etter Anderson-brødrene. Familiemedlemmer har arbeidet i selskapet i fem generasjoner (øverst t.v.). Vandringen gjennom anleggene for produksjon av nitroglycerin, dynamitt og sprengstoff til ammunisjon var svært interessant. Bildet i midten t.v. er fra vinkelgangen mellom A- og B-huset, hvor nitroglycerinet rant åpent i blyrenna som skimtes langs høyre vegg ved gulvet. Produksjonen ble lagt ned i 1976, etter hundre års drift på samme plass. Den første fabrikken ble for øvrig etablert på Lysaker i 1865, men flyttet til Sætre og sikrere omgivelser etter en eksplosjon i 1874.

En kaffepause fulgte deretter i Annes vakre hjem på Sætre, med utsikt ned på dirktørboligen og fabrikkområdet på Engene.

Turen gikk videre forbi papirfabrikkene på Tofte og til Tronstad gård med lapskausmiddag, gårdens egen vin for dem som ville ha det, og kyndig guiding av eier og gårdbruker Jens Petter Blichfeldt. Museet på gården er bygget opp i samarbeid med det lokale historielaget, og kan stå som et eksempel på hva gode lokalkrefter får til når de virkelig vil (t.h.). Absolutt et besøk verdt! Museet er på låven (bildet i midten over).

Trondstad gård var gjennom et par århundrer sete for Huitfeldt-slekten, blant dem kommandør Ivar Huitfeldt (1665-1710) som satte livet til som kommanderende på orlogsskipet Dannebroge. Skipet gikk i luften under slaget ved Køge Bugt 4. oktober 1710, men Huitfeldt sikret seg historiens anerkjennelse ved å redde store deler av flåten fra svenskenes overraskende angrep. Av 600 besetningsmedlemmer på Dannebroge overlevde bare tre.

Et naturlig neste stopp på turen var Hurum kirke med Huitfeldt-familiens gravkapell (foto nederst t.v, over), også her med Blichfeldt som inspirerende guide. En imponerende modell av Dannebroge henger fra taket i Hurum kirke (t.v); en gave til kirken fra Danmark ca 1960.

Turens kulturelle innslag gav den perfekte avslutningen. Holmsbu Billedgalleri er bygget i natursten hogget ut på stedet i ei ur Henrik Sørensen brukte som motiv i mange av sine bilder (under). Galleriet rommer et stort utvalg av Sørensens malerier, i tillegg til bilder av andre holmsbumalere som holdt til her i tiden 1910-1960 - av mange regnet som Norges svar på skagenmalerne. Galleriet stilte med svært dyktig guide, og i alle fall dette medlemmet av Norsk Slektshistorisk Forening kommer gjerne tilbake til Holmsbu!

Alle foto: C B Høgenhoff (2006)

 


 

Kontakt: webredaksjon / sekretær / styret
© Norsk Slektshistorisk Forening, 2005