| nettpubl. | NST | genealogen | strays | eur. aner | linker | søk
 
Family Search

Sist ajourført:
04.05.2010

 

 

 

Salt Lake City

Mormonerne digitaliserer!
 
 Av Rune Nedrud, 4. mai 2010

Det store velvet i Salt Lake City ”The Granite Mountain Records Vault” har mer enn mikrofilm i disse dager. En stor innsats for å konvertere mikrofilmruller til digitale filer er i gang i det enorme underjordiske lageret som eies av Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige. - Prosjektet er en del av kirkens genealogiske arbeid og er et forsøk på å bevare og spre videre genealogiske kilder, sa Jay Verkler, president og CEO i FamilySearch, slektshistorie arm av LDS-kirken.

Verkler talte ved åpningen av det årlige møtet i National Genealogical Society (NGS), som ble avholdt i Salt Lake City forrige uke.

Med gammel skannerteknologi ville det tatt mer enn hundre år å digitalisere de 3,5 milliarder bilder som er lagret i hvelvet. Derfor jobbet FamilySearch med teknologileverandører for å skape en ny måte å skanne på. Ved å lage digitale bilder av mikrofilm, sa han, gjør de det enda enklere for folk rundt om i verden å få tilgang til kildene i hvelvet og de skaper backup av dataene som ikke vil svekkes med reproduksjon som en fotokopi eller mikrofilm kopiering gjør.

”Vi har nådd det punktet at det er nok poster på nett til at du kan gjøre meningsfull forskning”, sier han. Økt tilgang til kildene har økt interessen blant slektsforskere og gjorde det lettere for nybegynnere å komme i gang. Det 6000 kvadratmeter store fjellanlegget holder 12.8 grader Celsius konstant, har filtrert luft og holdes på 35 prosent luftfuktighet. Det er under 700 meter tykk granitt i fjellene i Little Cottonwood Canyon.

Verkler sier at selv om tilgangen til hvelvet er begrenset, innholder det ikke noen hemmeligheter.

Med 2.4 millioner ruller med mikrofilm som dekker mange språk og nasjoner, noen den eneste kopien av kilden som finnes, blir det viktig for slektsforskere å ha tilgang, samtidig som at kildene blir godt ivaretatt.

En ny beta av sidene til FamilySearch systemet er tilgjengelig på beta.familysearch.org, som har 300 millioner av de nylige digitaliserte filene frigitt for bruk. Verkler oppmuntret også folk til å bruke wikier til å dele sin informasjon og forskning. "Det er deling i stedet for å hamstre. Mengder i stedet for knapphet modellen." Deling av informasjon vil hindre folk fra å måtte gjøre den samme forskningen om og om igjen, sa han.

NGS begynte å holde årlige konferanser for 20 år siden for å bringe slektsforskersamfunnet sammen og gi slektsforskere en sjanse til å høre nytt fra ekspertene på området, sier Barbara Little, tidligere NGS president.
Oppmøtet har vært økende de siste årene, fordi folk som begynner å forske online nå innser at de i tillegg trenger kunnskaper for å gå dypere inn i kildene som er tilgjengelig på nett. "Andre organisasjoner kan legge dataene ut, sa hun, men vi lærer folk hvordan de skal bruke det de finner."

Se også den originale artikkelen her!

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt: webredaksjon / sekretær / styret
© Norsk Slektshistorisk Forening, 2005