| nettpubl. | NST | genealogen | strays | eur. aner | linker | søk
 
Slekstforskning

Publisert:
03.01.2011

 

 

Ble du interessert i slektsforskning av programmet?

Medlemskap i Norsk Slektshistorisk Forening gir deg et godt miljø å forske i og bladene Norsk Slektshistorisk Tidsskrift og Genealogen med til sammen fire utgaver i året. Årskontingenten er bare 350 kroner - innmeldingsblankett finner du her.

 

 

 

Ny fjernsynsserie på NRK

Hvem tror du at du er?
 
 Av Carsten Berg Høgenhoff, 3. januar 2011

Vi satt oss foran fjernsynsskjermen med lett dempet forventning da NRKs nye satning "Hvem tror du at du er?" hadde premiere 2. januar. Rett nok har jeg visst om serien en tid. Den er basert på "Who do you think you are? fra britiske Wall to Wall Media, og her i Norge har Norsk Slektshistorisk Forening vært involvert i forberedelsene på oppdrag fra det norske produksjonsselskapet Monster. Likevel: Kjendisstempelet skremmer litt - kan dette fenge? Det kan! Fortsetter serien i samme gode ånd som den DDEs Bjarne Brøndbo loset oss gjennom deler av sin slekts historie, trenger vi ikke å grue oss til vinteren.

Ikke et skjevt ord om kjente fjes, men vi har sett dem før. Enda et kjendisprogram? Det er på den annen side ikke fritt for at kjentfolk trekker publikum, og med det gjør vi oss ferdig med den lille kritikken. Og slekta, den vi følger bakover for hver av de sju vi fremover skal lære å kjenne, den har fint lite med kjendisstatus å gjøre.

Her ligger kanskje litt av hemmeligheten? For manglende kjendiseri til tross: De to grenene på Bjarne Brøndbos farsslekt man valgte å følge, de var rett så spennende. Slik er det forresten med oss alle, viser det seg når man graver litt i kildene.

Tore Hermundsson Vigerust er titulert som historiker og genealog i rulletekstene etter programmet. Han var sterkt involvert i prosjektet, og det siste bildet på TV-ruten var minnetavlen over ham etter hans alt for tidlige bortgang i fjor høst. Skal vi tippe, hadde Vigerust en aldri så liten finger med i spillet da Bjarne Brøndbo kunne spore trondheimsdelen av farsslekten tilbake til en murmester i Flensburg. Tyskland var et av Vigerusts spesialfelt, og turen innom byarkivet i Flensburg var noe han definitivt ville ha gjort. Og selvsagt: Bare slik graver man seg skikkelig bakover.

Murmesteren kom fra små kår i byen som på 1600-tallet lå i Danmark-Norge, og slo seg stort opp i Trondheim som handelsmann. Under den store bybrannen i 1681 forsvant rikdommen som Statsarkivet i Trondheim kunne fastslå til 4,5 millioner 2011-kroner, og i løpet av de fire årene han levde etter det, maktet han ikke å bygge formuen opp igjen. Boet var fallit. Dermed hadde en stor start i Norge ikke endt opp med en rikmannsstatus som ellers kunne ha fulgt familien i generasjoner. I stedet fikk man generasjon på generasjon med arbeidsfolk, og til sist, på dette treet, et folkelig band som DDE.

Den andre grenen programmet fulgte opp, var farmors familie - til Finnskogene der det på 1800-tallet ble headhuntet gode skogsarbeidere opp til skogene i Namdalen - også det en spennende reise hvor vi var innom både tømmerdemninger i Trøndelag, Solør Slektshistorielag, og fem- og åttemenninger (den siste var NSFs Jan Myhrvold) med både slekts- og musikkinteresse.

Familiehistorien satt til side: Det matnyttige med serien er først og fremst den nære koblingen til kildene. I dette første programmet verken surfet vi på datamaskiner eller bladde oss gjennom lettilgjengelige kilder på Digitalarkivet. Ved å gå direkte dit ville vi mistet nærheten til hva det handler om, og det pedagogisk riktige er opplagt: Her var ekte kirkebøker og skifter, bladd i både med og uten hvite hansker, her var vi på Statsarkivet i Trondheim og grov etter handelsmannen fra Flensburg, og vi var som nevnt på lokalt slekts- og historielag i Solør hvor det mest avanserte vi så var en mikrofischeleser; altså steget etter originalboken og litt lettere å fatte enn en nettside hvor ting "bare er". Det virker som en riktig start - så regner vi kanskje med at noen av de mer moderne teknologiene dukker opp senere i serien?

Alt i alt, en god start! Bjarne Brøndbos slentrende gange gjennom slektens historie har vi nevnt - han var en god forteller som løftet programmet enda et lite hakk. Vi gleder oss til fortsettelsen - her er mange godt folk som vet å snakke for seg!

Til sist: Lakmustesten! Vi var to som så programmet hjemme. Jeg, som jo er programforpliktet til å like slikt, og kona. Sistnevnte likte det. Bedre terningkast for et slektsforskerprogram (på TV) finnes ikke!

 

 

Kontakt: webredaksjon / sekretær / styret
© Norsk Slektshistorisk Forening, 2005