| nettpubl. | NST | genealogen | strays | eur. aner | linker | søk
 
Reality-slekt

Sist ajourført:
29.05.2010

Les mer om Alt for Norge her.

Bilder fra Grant Aasengs norgesbesøk

 

 

Norsk Slektshistorisk Forening og DIS-Norge med på reality-TV

Alt for Norges
Grant Aaseng kommer til Norge
 
 Av Carsten Berg Høgenhoff, 25. mai 2010
Bilder hvis ikke annet er nevnt: Anne Cappelen Grandt

«Det var en vinn-vinn-situasjon», sa pastor Grant Aaseng da han ble sendt hjem etter forrige episode av TV Norge-serien Alt for Norge. Fikk han fortsette i den populære serien og se mer av Norge, eller ble han sendt hjem til familien, var det like velkomment. Nå kommer Grant og hans amerikanske familie tilbake Norge og møter slekten her, invitert av Norsk Slektshistorisk Forening. Sammen med DIS-Norge har NSF bistått TV Norge med serien som hver uke samler mer enn en halv million av oss foran skjermen.

Med røtter i Gudbrandsdalen hadde 54 år gamle pastor Grant Aaseng fra Minnesota bestemt seg for å besøke slekten i Norge, uansett hvordan det gikk i TV Norge-serien. Før han meldte seg på som deltaker, hadde Grant begrenset kunnskap om røttene i Norge – noe han hadde til felles med alle deltakerne.

kartet studeres

Onsdag 26. mai og nettopp landet. Grant studerer kartet for de neste dagene, her med Norsk Slektshistorisk Forenings Rune Nedrud og Elin Galtung Lihaug.

I forkant av serien samarbeidet Norsk Slektshistorisk Forening og DIS-Norge om å grave i slektene til samtlige deltakere - både de som til sist kom med i programmet og andre som hadde meldt seg på over there. Her skulle det ikke bare være deltakere med forskjellig bakgrunn i USA. Like viktig var det at de kom fra ulike utvandrermiljøer fra Norge, og derfor ble arbeidet de to slektsforskerforeningene gjorde en sentral del av utvelgelsesprosessen.

Som alle slektsforskere vet, tar arbeidet aldri slutt. Selv kort tid før Grant Aaseng med familie lander i Norge onsdag i denne uken, har slektsgranskningen stått på for fullt. På kalenderen står besøk hos Grants firemenning Erling Øivind Steineide i Heidal. Steineide er NM-vinner i langrenn i 1965 og OL-deltaker i 1964 i Innsbruck med en 4. plass i stafett.

haakenstad

På Biri var Liv Marit Haakenstad fra DIS-Norge en god guide å ty til (Grant vil huske ordet "guide" fra Petter Skjervens norsktime i det første programmet). Datteren Marit Elizabeth var den som overtalte pappa Grant til å melde seg på Alt for Norge, kona Ruth Bretheim Aaseng med røtter på Biri i midten og til høyre Grant og sønnen Kristopher Erik, med NSFs Rune Nedrud som interessert tilhører til venstre.

Med seg til Norge har Grant kona Ruth Bretheim Aaseng med røtter på Biri, og barna Marit Elizabeth og Kristopher Erik. Før de reiser til Heidal 27. mai, stopper familien på Gjøvik dagen før for å møte konas slekt fra Biri, og etter Heidal setter de kursen for Sogndal hvor Grant har slekt. Helt på tampen av oppholdet skal de bo hos slektninger på Nesodden. Samtidig blir slekt i osloområdet invitert til å møte Grant med familie i Slektsforskernes Hus i Lakkegata i Oslo. Det skjer på ettermiddagen mandag 31. mai.

Grant har også aner fra Land (søndre og nordre), Flå i Hallingdal, Numedal og Ringebu, og Ruth fra Flå og Gol i Hallingdal, Bremanger, og Ringsaker i tillegg til Biri.

 

tekst

Hvem blir den norskeste av dem? Hele gjengen på Prekestolen i Rogaland, fra venstre Flannery Good, Deborah Breberg, Clinton Admire, Kari Tauring, Joseph Ruud, Signe Harriday, Doug Miner, Maia Surace, Grant Aaseng, Matthew Lovik og programleder Henriette Bruusgaard (bilde fra TV Norge)
.

 

 

 

 

Kontakt: webredaksjon / sekretær / styret
© Norsk Slektshistorisk Forening, 2005