| nettpubl. | NST | genealogen | strays | eur. aner | linker | søk
 
Slekt

Sist ajourført:
25.04.2010

 

 

 

Digitalt fortalt

Delt førstepris til slekthistorie om karakterbok og dukkehus
 
Pressemedling fra DIS-Norge, 25. april 2010


Slektforsker Birgitte E Akershaugen fra Rygge og Anne Grete Mensen fra Bodø fikk delt førsteplass i DIS-Norges familiehistoriekonkurranse i forbindelse med kulturminneåret 2009 ”digitalt fortalt”. Prisen ble utdelt på DIS-Norges landsmøte i helgen.

Digitalt fortalt
Det hadde kommet inn svært mange sterke gode digitale historier til DIS-Norge etter at de utfordret sine medlemmer til å sende inn sine familiehistorier. Dette har vært organisasjonens satsningsområde i kulturminneåret.

De fire historier som kjempet om førsteplassen, ble alle presentert i tekst og bilder i løpet av de to dagene av landsmøtet på Gardermoen. Historien om ”En regnskapsbok med sjeldent innhold” skrevet av Jean-Pierre Soulere og historien om ”Lady Palmerston”s serveringsbestikk skrevet av Sonja G Kruger fra Kristiansand fikk hederlig omtale. Mens Birgitte E Akershaugen fra Larkollen i Østvold og Anne Grete Mensen fra Bodø stakk av med delt førsteplass.

Skrev om karakterbok
Det var en glad og litt overrasket slektforsker Birgitte E Akershaugen som mottok prisen under festmiddagen på DIS Norges landsmøte. Hun hadde tatt med seg den lille røde notisboken som hun hadde bygd sitt bidrag på.

- Det er en liten, uanselig notisbok som lå klar for fyllinga sammen med annet skrot etter min bestemor. Helt til jeg åpnet den, og møtte mine forfedre og – mødre. Ikke minst i tippoldemors små notater om fødsler og dødsfall, forteller hun ivrig. Landsmøtesalen fikk høre hele historien. Akershaugen hadde plukket den opp ved en tilfeldighet fordi hun synes det var et morsomt bilde av en gjetergutt og en sau utenpå. Men det var da hun bladde opp på første side og leste ”Charakteerbog for Andreas Holst 1831” hun skjønte at hun satt på en liten familieskatt.

Oldemors dukkehus
Den andre vinneren Anne Grete Mensen var ikke selv tilstede for å motta prisen, men hadde laget en vakker historie om Oldemors dukkehus som gjorde inntrykk på forsamlingen da den ble lest opp av funksjonær Tore Vøien.
Her fikk vi servert den rørende historien om Playmo-folket som nå bruker oldemors dukkehus som sykehus.

”Det er litt høyt under taket, men full aktivitet på kirurgisk avdeling i 1. Etasje” forteller Vøien. Forfatteren er mormoren til lille Hedda på fire år og det er en historie der mormor tar med Hedda i kjelleren for å finne fram gamle leker som Heddas mamma Marianne brukte som liten. Det var i 2008 de første gang hentet fram det gamle dukkehuset som er laget av hennes tipptippoldefar, og en eske med playmofigurer som Marianne brukte på 80-tallet. Historien om de fire generasjoner som har lekt med dette dukkehuset er en spennende og nær historie.

 

 

 

 

Kontakt: webredaksjon / sekretær / styret
© Norsk Slektshistorisk Forening, 2005