| nettpubl. | NST | genealogen | strays | eur. aner | linker | søk
 
Reality-slekt

Sist ajourført:
10.04.2010

Oppdatert:
25.05.2010

Grant Aaseng til Norge

Bilder fra Grant Aasengs norgesbesøk

 

 

Norsk Slektshistorisk Forening og DIS-Norge med på reality-TV

Alt for Norge - og slekta som premie!
 
 Av Carsten Berg Høgenhoff, 10. april 2010

Kan slekta være premie? Selvsagt kan den det, i alle fall for en genealog som graver seg bakover, fremover og sidelengs i kilder og litteratur. Nå har TV Norge utviklet sitt helt egne konsept for reality-TV, der førsteprisen er å møte familien som ble igjen i Norge. Norsk Slektshistorisk Forening og DIS-Norge har lett opp den gjeve førstepremien for den av norsk-amerikanerne i "Alt for Norge" som blir mest norsk av dem alle i løpet av de åtte programmene. Premieren var 8. april, - og joda, det kan bli underholdende programmer, dette!Hvem blir den norskeste av dem? Hele gjengen på Prekestolen i Rogaland, fra venstre Flannery Good, Deborah Breberg, Clinton Admire, Kari Tauring, Joseph Ruud, Signe Harriday, Doug Miner, Maia Surace, Grant Aaseng, Matthew Lovik og programleder Henriette Bruusgaard (bilde fra TV Norge)
.

Programleder Henriette Bruusgaard og programdirektør Eivind Landsverk i TV Norge kunne notere seg for knalltall etter premieren på "Alt for Norge" 8. april: De beste seertall på to år med gjennomsnittlig 549 000 seere! Det er ingen dårlig start på et slektsforskerprogram - skjønt; helt korrekt er vel ikke det: Dette handler ikke om slektsforskning, men om identitet og tilhørighet, kulturkollisjon, likheter og forskjeller på dem og oss, med et smil: Ti norskamerikanere som skal finne tilbake til sine norske røtter- så godt de kan - i løpet av et par måneder i Norge. På vanlig reality-TV-vis sendes de hjem i tur og orden. Bare den som klarer kunststykket å bli mest norsk i Norge av dem, han eller hun får til sist "the grand prize": To meet the family!

tekst

DIS Norges Torill Johnsen og NSFs Rune Nedrud flankerer TV Norges programleder Henriette Bruusgaard under premierefesten på Dyna Fyr 8. april (Foto: Carsten Berg Høgenhoff).

Det er her Norsk Slektshistorisk Forening og DIS Norge kommer inn i bildet. For et par år siden kontaktet TV Norge foreningene med spørsmål om de kunne hjelpe til med å finne frem slekt i Norge. Gnisten ble tent - selvsagt ble den det - og TV Norge reiste med produsentselskapet Monster til USA og fant frem til 30 villige sjeler fra øst til vest, fra syd til nord. Alle med norsk blod i årene og alle med det til felles at de aldri hadde vært i Norge og ikke kjente slekta her - men der stopper vel også likhetene mellom dem.

Av de ti som til sist kom med i serien, har NSFs Elin Galtung Lihaug funnet slekta i Norge for seks av dem. Andre involverte fra NSFs side har vært Kristian Hunskaar, Jan Myhrvold og Rune Nedrud, og fra DIS-Norge har Laila Christiansen og Torill Johnsen deltatt. Her har selvsagt all forskning og arkivgraving vært like viktig, enten de opprinnelige deltakerne ble plukket ut til programmet eller ikke - og enten arkivleting og oppslag har skjedd "ut fra" USA eller "inn til" Norge. Elin Lihaug forteller at det var svær ulikt hva de fikk av grunninformasjon å arbeide ut fra. For manges del var det svært lite konkret kunnskap om familien i Norge; nøstingen bakover til gamlelandet måtte begynne i amerikanske folketellinger.

tekst

Flannery Good fra California gjør klar ryggsekken de ti deltakerne fikk på Prekestolen i Rogaland. "Elegant i regnet" sier Flannery om paraplyen hun pakker ned sammen med krølltanga som selvsagt også hører hjemme i hennes sekk. Foran følger en interessert Elin Galtung Lihaug med på storskjermen på Dyna Fyr. (Foto: Carsten Berg Høgenhoff).

Ingen ble satt på flyet til Amerika etter det første programmet, men alvoret ség likevel inn over gruppen da første immunitet ble delt ut. Kari Tauring kan ikke sendes hjem i program to. Hvorfor? Hun hjalp til da Deborah Breberg slet seg ned fra Prekestolen med tung ryggsekk og uvante fjellsko. Det skal lønne seg å vise norske dyder, og det er nettopp sportsåndprisen - the Norwegian spirit award - som skal gi immunitet gjennom hele serien. Så skal det bli spennende å se hva det er gjennom åtte programmer, for like mye som vi kan more oss over ti svært forskjellige norsk-amerikaneres møte med Norge og deres mer eller mindre vellykkede forsøk på å lære seg kulturen deres forfedre kom fra, får vi tro at vi nordmenn får se oss selv litt i speilbildet her. Kanskje både på godt og vondt.

Holder resten av serien stilen fra dette første møtet, har vi noen underholdende timer å se frem til - og helt til sist, selvsagt: We'll meet the family!

Det er jo dét den handler om, slektsforskningen!

På vei hjem fra premierefesten på Dyna Fyr da det første programmet ble sendt 8. april. Programdirektør Eivind Landsverk i TV Norge (svart jakke over grå fleecejakke med glidelås) og idémakerne bak programkonseptet David Berner og Eric Williams i selskapet Oxymorons (ytterst t.v.) kunne notere seg for en god start på "Alt for Norge" med 549 000 seere. Ellers i bildet en god slump programskapere fra Monster som har produsert serien, i midten formann Rune Nedrud i Norsk Slektshistorisk Forening, mellom ham og Landsverk, Mette Gunnari fra DIS Norges/NSFs kontor i Slektsforskernes Hus, og i grå jakke oppe i trappen, NSFs Elin Galtung Lihaug. (Foto: Carsten Berg Høgenhoff).

Les mer om programmet og NSF/DIS Norge på TV Norges nettside.Siste bilde har rullet over skjermen, og mannskapet bak Alt for Norge kan fornøyd notere seg for seertall på en drøy halv million (Foto: Carsten Berg Høgenhoff)


(Gøy på TV var det også). Brått ség noen enorme bokstaver forbi midt under middagen på Dyna Fyr (Foto: Carsten Berg Høgenhoff)

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt: webredaksjon / sekretær / styret
© Norsk Slektshistorisk Forening, 2005