| nettpubl. | NST | genealogen | strays | eur. aner | linker | søk

 
Oppdaterings-
oversikt

 

Her listes nye artikler, møter, endringer på nettsidene og annet fortløpende. Spalten er dermed også en aktuell nyhetsbase for NSFs foreningsliv.

 

 

Genealogen nr. 1/2004, utgitt mars 2004

 

 OPPDATERINGER

Utsikt fra kontoret i Slektsforskernes Hus, Lakkegata 19-21, Oslo.
Foto:(c) Carsten Berg Høgenhoff 2007symbol [20. desember 2008] FORENINGEN ØNSKER ALLE EN GOD JUL OG ET GODT NYTT ÅR!

Norsk Slektshistorisk Forening takker for sesongen. Vi ønsker medlemmer og andre en God Jul og et Godt Nytt År, og ønsker alle velkommen tilbake til Slektsforskernes Hus på nyåret
.

symbol
[17. desember 2008] MINNEORD OVER PER BRAASTAD

Vårt aller eldste medlem har gått bort. Per Ingolf Braastad døde 9. desember 2008. Per ble født 4. juni 1912 og har levd et langt liv på slektsgården nedre Braastad i Vardal.

Per BraastadPer Braastad har vært medlem i Norsk Slektshistorisk Forening siden starten i 1926. Som 14-åring våknet hans interesse for slektsforskning da hans onkel Johan Braastad viste ham noen avskrifter av gamle diplomer fra 1300-tallet hvor Gisle på Bråstad var nevnt. Siden har Per i over 80 lange år forsket, både på sin egen slekt og på mange andres. Han har skrevet en rekke artikler i både lokale slektshistoriske tidsskrifter og i NST gjennom årene. I 1993 ga han ut en bok med slektstavler for gårdene i Vardal. Denne boken har hjulpet mange med slekt fra dette området. Vestoppland Slektshistoriske forening har den siste arbeidet med å oppdatere boken, og Per rakk akkurat å motta den reviderte utgaven bare få dager før han gikk bort.

Per Braastad har drevet slektsgården nedre Braastad siden 1945 da han overtok etter sin far. Han kunne overlevere garden videre i god stand til sin sønn Kristian i 1978. Siden har han og kona Marie bodd i føderådsbygningen på gården.

Ved siden av gardsdriften og slektsforskningen har Per hatt mange styreverv. Han var i 20 år medlem og styreformann i Samhold Velgeren, har vært medlem i representantskapet for jordbrukets arbeidsgiverforening, styremedlem i Vardal (senere Gjøvik) Sparebank i over 20 år, styreformann i Gjøvik Bruk og initiativtaker til oppbyggingen av Eiktunet museum på Gjøvik. Han har også vært formann i menighetsrådet og på 1960-tallet aktiv i byggingen av Bråstad kapell, senere Bråstad kirke på Kastad, omkring en kilometer fra Bråstad gård.

Per har også vært medlem av Vestoppland slektshistorielag og Gjøvik historielag siden lagenes oppstart. Han har hjulpet mang en slektsinteressert i gang med sin slekt og spesielt har mange norskamerikanere hatt glede av hans store kunnskaper om slekt i Mjøsområdet.

På vegne av Norsk Slektshistorisk Forening
Rune Nedrud

symbol
[12. desember 2008] MØT TERJE GUDBRANDSON PÅ BIBLIOTEKET LØRDAG 13. DESEMBER!

Har du spørsmål om kilder, slektsforskning - og i særdeleshet om slekter i Nord-Norge? Bruk anledningen når redaktør av NST Terje Gudbrandson har vakt på biblioteket i Slektsforskernes Hus i Oslo lørdag 13. desember. Biblioteket i Øvre Slottsgate 2 B holder åpent fra 10 til 14 hver lørdag! Les mer om biblioteket her!

symbol
[2. desember 2008] ÅPENT HUS I DAG!
Velkommen til Åpent hus i Slektsforskernes Hus i dag! Les nedenfor!

symbol [24. november 2008] VELKOMMEN TIL ÅPENT HUS MED GLØGG OG PEPPERKAKER I SLEKTSFORSKERNES HUS 2. DESEMBER!
Tirsdag 2. desember fra kl 12.00 - 20.00 har vi gleden av å invitere til ÅPENT HUS i Slektsforskernes Hus i Lakkegata i Oslo. Ta turen innom for en uformell prat, for å se hvor fint vi har fått det, for å se på biblioteket, eller for å møte andre medlemmer og slektsinteresserte! Ta gjerne med slekta på pc eller i perm! Vi spanderer gløgg og pepperkaker. Se den røde prikken på kartet - Lakkegata 19-21 ligger rett opp gata fra Grønland T-banestasjon. VELKOMMEN - vi gleder oss til å se deg!

bilde

symbol
[16. november 2008] ORIENTERINGSMØTE I OSLO 20. NOVEMBER OM STUDIET I SLEKTSGRANSKING VED HØGSKULEN I VOLDA

(Møtet ble avlyst i siste liten den 20. november)
Som kjent har Høgskulen i Volda i haust gjennomført første delen av eit kompetansegjevande studium i slektsgransking, informerer Arnfinn Kjelland ved Høgskolen i Volda på Digitalarkivet, jfr Lenke. Søknadsfrist for studiet til våren er 15. desember.

Skolen arrangerer et orienteringsmøte om studiet torsdag 20. november kl 19.00 i lokalar knyttet til Norsk lokalhistorisk institutt i Observatoriegata 1b i Oslo. Kart: http://www.lokalhistorie.no/nli/kart_nli.html. Studiet er delt i to emner à 7,5 studiepoeng, og det er emne I som er gjennomført i høst, jfr: http://www.hivolda.no/slekt. Våren 2009 blir begge emnene studiet består av lyst ut og startet opp dersom forutsetningene er til stede. Av hensyn til foreberedelsene ber skolen om forhåndspåmelding til møtet til epost ak@hivolda.no

symbol
[9. november 2008] BRATT-SEMINAR PÅ DET NÆRMESTE FULLTEGNET, MEN ENNÅ MULIGHET FOR ETTERSLENGERE!
Gudbrandsdal slektshistorielag i samarbeid med DIS-Oppland arrangerer Bratt-seminar lørdag 15. november. Etterslengere kan ennå melde seg på - les mer på møtekalenderen.

symbol[9. november 2008]FOREDRAG I VESTFOLD SLEKTSHISTORIELAG MANDAG 10. NOVEMBER: Lensmanns-slekten Firings ukjente mødrene opphav!

Vi har mottatt en melding fra Vestfold Slektshistorielag - Nauen Slektssenter:

Vi minner om medlemsmøtet mandag 10. november kl 18.00:

Denne kvelden kommer slektshistoriker Are S. Gustavsen til Nauen. Han vil holde et spennende foredrag om Lensmannslekten Firing i Ramnes: Lensmanns-slekten Firings ukjente mødrene opphav

Hans Torkjellsson (n. 1620-1659) på Firing i Ramnes var første generasjon av en lensmannsslekt som gjorde seg gjeldende til langt inn på 1700-tallet. Den har mange forgreninger i hele fylket, og selvsagt en stor etterslekt.

Siden Sigurd Unneberg ga ut Ramnesbøkene omkring 1970, har det ikke fremkommet noe særlig nytt rundt denne kretsen. For å bøte på dette vil jeg presentere flere nye funn knyttet til slektens ukjente kvinnelinjer.

Ved å presentere Firingsslekten ukjente mødrene opphav i flere generasjoner forut for 1620, vil jeg trolig kunne bistå etterkommere med å fylle de aktuelle hullene i anetavlene med et knippe ganske så interessante slekter.

Blant flere momenter, vil jeg se nærmere på slektens tidlige jordegods, trekke inn flere lite påaktede segl og ta for meg en noe utsatt og nesten like upåaktet gravstein på Ramnes kirkegård.

 • Velkommen til et spennende møte
 • Salg av kaffe, vafler og utlodning

  Vennlig hilsen
  Styret i Vestfold Slektshistorielag

Veibeskrivelse: http://www.vestfoldslektshistorielag.com/nauen/nauen_vegbeskrivelse.html

symbol[8. november 2008] FORTSATT MULIGHET FOR DEG SOM GIKK GLIPP AV ARKIVENES DAG I BERGEN I DAG!
Gikk du glipp av Arkivenes dag idag lørdag? I Bergen har du fortsatt muligheten for deler av arrangementet på søndag. Statsarkivet i Bergen arrangerer Arkivenes dag sammen med Sjøfartsmuseet - les mer her!

symbol [7. november 2008] GENEALOGEN I POSTEN
Et nytt nummer av Genealogen kommer hjem til medlemmene i disse dager - nok en gang spekket med godt lesestoff for slektsforskere. Les mer!

symbol
[31. oktober 2008] BESØK BERGEN BYARKIV PÅ ARKIVENES DAG

Fra klokka 13 lørdag 8. november blir det åpent hus i byarkivets lokaler i Hansaparken. Les mer på Byarkivets egen nettside.

symbol [28. oktober 2008] HØSTMØTET I ARBEIDSGRUPPEN FOR EUROPEISKE ANER BLIR LØRDAG 29. NOVEMBER
Rolf Chr. Schrøder Zetlitz legger frem sine resultater etter studier av britiske og irske kilder. Åpent møte for alle interesserte. Les mer!

symbol
[28. oktober 2008] RIKSARKIVET OG STATSARKIVET I OSLO INVITERER TIL ÅPEN DAG MED "ALLE TIDERS MANGFOLD" LØRDAG 8. NOVEMBER - gratis adgang!

• Foredrag ved bl.a.Vigdis Ystad, Knut Kjeldstadli og Abid Q. Raja
• Omvisninger i fjellmagasinene og i konserveringsverkstedet
• Utstilling ”Vår Wergeland –patriot, bråkmaker og menneskevenn”
• Lær å lese gotisk skrift
• Lær slektsgransking på nett
• Musikalsk innslag ved Camelias Blancas
Klikk her for mer info (pdf fra Riksarkivet) Les mer!

symbol [18. oktober 2008] ARKIVENES DAG 8. NOVEMBER: Tema MANGFOLD
Arkivenes dag er et internasjonalt arrangement som holdes den andre lørdagen i november hvert år i Norden. I Norge får alle som besøker Arkivverket 8. november sjansen til å se det fra innsiden - og i de øvrige nordiske landene er tilsvarende arrangementer med bl.a. foredrag, utstillinger og omvisninger omkring årets tema: Mangfold. Les mer på arkivverket.no

symbol
[7. oktober 2008] HØSTMØTET 20. NOVEMBER PÅ BYARKIVET

Årests høstmøte er lagt til Byarkivet i Maridalsveien 3 i Oslo, med start kl 19.00. Anette Walmann holder foredrag med omvisning på omkring 40 minutter, og deretter følger medlemsmøte med kaffe.

symbol [26. september 2008] NETTSØK I AMSTERDAM
Are Gustavsen har gjort en cybervisitt til arkivene i et land vi har pleiet nære forbindelser siden middelalderen, med mange slektsforbindelser til Norge: Nederland. Les mer!

symbol [15. september 2008] BIBLIOTEKET HOLDER ÅPENT PÅ LØRDAG (og mandag og torsdag) f.o.m. 20. september
Norsk Slektshistorisk Forenings bibliotek har i en årrekke holdt åpent på tirsdager og torsdager, de siste årene dessverre med sviktende besøk. Vi håper lørdag er mer publikumsvennlig, og holder åpent fra
10-14 hver lørdag. Ellers i uken kan du besøke biblioteket mandag fra 11 - 15.30 (NB: ny dag!), og torsdag fra 11 - 20.00 (som før). Husk: Alle kan bruke biblioteket i Slekstforskernes Hus i Lakkegata - enten du er NSF- eller DIS-medlem, uavhengig eller rett og slett bare nysgjerrig på slektsforskning! Les mer om biblioteket her! Les også om behovet for å lese litteratur og lete opp kilder du ikke finner på internett...

symbol [1. september 2008] KANSKJE NYE ÅPNINGSTIDER PÅ BIBLIOTEKET
Biblioteket i Slektsforskernes Hus i Lakkegata har tradisjonelt vært åpent på tirsdager og torsdager, men det kan bli endringer på dette. Timeplanen for høstsemesteret skal fastsettes på førstkommende styremøte 2. uke i september. Kontoret er åpent mandager og torsdager som vanlig.

symbol
[8. juni 2008] BLI MED PÅ DUGNADEN: ONLINE-
REGISTER FOR GENEALOGEN

NST-registeret er blant de hyppigst besøkte ressursene på dette nettstedet. Nå skal vi komplettere det også med de siste bindene, men i tillegg ønsker vi å legge til et tilsvarende register for Genealogen. Vi trenger medhjelpere - vil du være med på dugnaden? Les mer!

symbol
[22. juli 2008] STUDIUM I SLEKTSFORSKNING VED HØGSKULEN I VOLDA GIR 15 STUDIEPOENG
Historisk institutt ved Høgskulen i Volda tilbyr fra høsten et studium i slektsforskning. Tilbudet på 15 studiepoeng er utviklet i samarbeid med DIS-Norge, og skal gi grunnleggende innsikt i hvordan man driver slektsforskning på et historiefaglig forsvarlig nivå. Studiet er delt i to emner, der det ene bygger på det andre. Det vil også gis anledning til å ta bare ett av delemnene. Les mer på skolens nettsider.

symbol [6. juli 2008] 350 ÅR SIDEN FREDEN I ROSKILDE
Etter initiativ fra Tore H. Vigerust har Statsarkivet i Bergen og Digitalarkivet laget en nettutstilling som omhandler Roskildefreden i 1658, skriver Digitalarkivet på sine nettsider. Fredsavtalen som gjorde at Danmark-Norge mistet store landområder til Sverige ble undertegnet den 5. juli for 350 år siden. Les mer på Digitalarkivet!

symbol [28. juni 2008] "NYE RØTTER" I NÆR FORTID
Filmregissør Ellen-Astri Lundby ryddet i skuffene etter moren hjemme på Lambertseter, og fant en samelue. Slik startet en reise som nå blir tv-dokumentar, melder Dagsavisen. «Jeg – en same fra Lambertseter?» heter dokumentarfilmen hun har fått støtte fra Norsk Filmfond til å fullføre. Les mer i Dagsavisen!

symbol [8. juni 2008] VARM SOMMERTUR TIL OSLOS MIDDELALDER
I strålende vær, sol fra stort sett blå himmel og temperaturer omkring 30 grader, arrangerte NSF årets sommertur lørdag 7. juni. Les mer!

symbol [8. juni 2008] PERSONREGISTER FOR GENEALOGEN
NST-registeret er blant de hyppigst besøkte ressursene på dette nettstedet. Nå skal vi komplettere det også med de siste bindene, men i tillegg ønsker vi å legge til et tilsvarende register for Genealogen. Vi trenger medhjelpere - vil du være med på dugnaden? Les mer!

symbol [6. juni 2008] BLIR IDENTITETEN SVEKKET HVIS GÅRDSNAVNET FÅR EN MODERNE SPRÅKDRAKT?
I siste nummer av Apollon presenterer journalist Yngve Vogt et prosjekt Seksjon for namnegransking på Universitetet i Oslo er i full gang med: Hvilken rolle har etternavnet som tankefenomen? Les mer!

symbol [3. juni 2008] HUSK SOMMERTUREN FØRSTKOMMENDE LØRDAG
Vi minner om NSFs sommertur førstkommende lørdag!!! Påmelding til sekretariatet innen torsdag 5. juni. Les mer!

tekstSOMMERTUR TIL OSLOS MIDDELALDER
(Forsidesak gjennom vinter og vår 2008)
Årets sommertur bør du få med deg! Bedre innføring i Oslos middelalder enn det vår egen Tore Vigerust kan gi deg, skal du lete lenge etter. Kryss av lørdag 7. juni på kalenderen allerede nå, og sørg for å sette av kvelden, også! Les mer!

symbol [22. mai 2008] ÅRSMØTET ER AVSLUTTET
Årsmøtet i Norsk Slektshistorisk Forening ble holdt på Uranienborg skole i Oslo torsdag 22. mai, og avsluttet med et interessant foredrag av Lars Roede ved Bymuseet i Oslo: Hus og mennesker i Oslo og Christiania – Bymuseets bilder som slektshistorisk kilde. Rapport fra årsmøtet kommer senere.

lars roede

Seniorrådgiver Lars Roede brukte egne åtte oldeforeldre fra byens borgerskap som eksempel da han viste hvordan Bymuseets store bildesamling fra hovedstaden kan brukes som slektshistorisk kilde. Her i konsentrasjon foran en annen, grunnleggeren av foreningen "Det gamle Christiania" som etterhvert ble til Oslo Bymuseum, arkitekt Fritz Holland. Foreningen ble stiftet i 1905, og museet finner du på Frogner Hovedgård i Oslo. (Foto: C Berg Høgenhoff 2008)

symbol [20. mai 2008] HUSK ÅRSMØTET TORSDAG DENNE UKEN
Vi minner om årsmøtet i Norsk Slektshistorisk Forening
torsdag 22. mai 2008 kl. 19.00! Sted: Uranienborg skole i Oslo. Møt opp! Les mer!

symbol [6. mai 2008] KRONOLOGI OVER ALEXANDER HUGO KØHLER
I forbindelse med det siste nummeret av Genealogen og den stadig økende interessen for Alexander Hugo Køhler, melder Digitalarkivet at de har presentert en oppdatert kronologi over mannen. Kronologien er skrevet av Rigmor Waler Iversen, som også har skrevet artikkelen "Erkehertug på ville veier? Alexander Hugo Køhler og den vanskelige sannheten" i Genealogen 1/2008.

symbol [3. mai 2008] NYTT STED OG TIDSPUNKT FOR OLA TEIGES DOKTORGRADSDISPUTAS
Etter at Genealogen gikk i trykken, dukket det opp melding om nytt tidspunkt og nytt sted
for Ola Teiges doktorgradsdisputas 16. mai (se side 15 i Genealogen 1/2008). Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Det humanistiske fakultet melder at de har vært så heldige å få tilgang til Gamle festsal fredag 16. mai. Disputasen starter kl 10.15. De minner om at mat og drikke ikke er tillatt i Gamle festsal og tilstøtende lokaler.

symbol
[3. mai 2008] "KLIPP-OG-LIM" I GENEALOGEN
At klipp-og-lim-genealogi er en vederstyggelighet, vil redaksjonen i Genealogen være de første til å skrive under på. Nå er bladet rammet av det samme selv. På side 2 i det siste nummeret kommer bladet i skade for å fortelle at foreningen holder til i Ullevålsveien 1 i Oslo - i motsetning til hva som stod i forrige nummer: Lakkegata 19-21. Frykt ikke; NSF holder selvsagt til i Slektsforskernes Hus i Lakkegata, og det nye telefonnummeret 22 33 30 30 er heller ikke endret. Genealogens klipp-og-lim-avdeling (setteri og korrekturlesere) lover å gjøre det bedre i neste nummer.


symbol
[29. april 2008] NORSK SLEKTSHISTORISK TIDSSKRIFT PÅ INTERNETT
Norsk
Slektshistorisk Tidsskrift har vært utgitt siden 1927, og samtlige utgaver er tilgjengelige for publikum på foreningens bibliotek i Lakkegata i Oslo. Herfra kan det også bestilles kopier av enkeltsider eller artikler mot en rimelig penge, en tjeneste både medlemmer og andre har hatt stor nytte av opp gjennom årene. Nå er tiden kommet for internettpublisering - i første omgang av deler av det aller eldste materialet. Les mer!

symbol
[23. april 2008] MØT FORFATTEREN AV BOKEN "HIMMLERS HERREFOLK" - ÅPENT SEMINAR PÅ UiO I DAG 24. APRIL

Dagsavisen melder at man torsdag 24. april kan møte Heather Pringle, forfatter av "Himmlers herrefolk" på et åpent seminar på Universitetet i Oslo, Auditorium 1, Eilert Sundts hus, kl. 14.15. Boken handler om "forskningsinstituttet" Das Ahnenerbe, hvor "arkeologer, etnologer, folklorister og lingvister med nasjonalt sinnelag og fleksibel integritet" arbeidet. Les Dagsavisens anmeldelse av boken her!

symbol [21. april 2008] ÅRSMØTE I NSF TORSDAG 22. MAI 2008
Det er årsmøte i Norsk Slektshistorisk Forening torsdag 22. mai 2008 kl. 19.00. Sted: Uranienborg skole i Oslo. Les mer!

symbol [21. april 2008] "DEN GLEMTE SKRIFTEN" HOLDT TIL GULL
Det er hyggelig å se at bøker slektsforskere har nytte av kan holde til gull i visuell kommunikasjon. Knut Johannessens "Den glemte skriften - Gotisk håndskrift i Norge" gikk helt til topps i kategorien typografi/skrift på "Årets vakreste bøker" 2008. Les mer!

symbol
[12. april 2008] LÆR DEG TEKNIKKEN FOR EFFEKTIVE ARKIVUNDERSØKELSER I TYSKE ARKIV - FOREDRAG 19. APRIL I SLEKTSFORSKERNES HUS
Vi minner om møtet i Arbeidsgruppen for europeiske aner lørdag 19. april 2008 kl 12.00 i Slektsforskernes hus i Øvre Slottsgate 2 B ved Grønland T-banestasjon/Vaterlandsbrua i Oslo: Tema: Hvordan planlegge og gjennomføre en arkivundersøkelse i tyske arkiver, v/Tore Vigerust. Foredraget er praktisk orientert, basert på en reell case-studie. Les mer!

symbol [10. april 2008] HARDANGER-SEMINARET ÉN UKE TIDLIGERE
Hardanger-seminaret 2008 er skjøvet én uke frem i forhold til hva som tidligere er annonsert, og holdes helgen 23. og 24. august på Hardanger folkemuseum i Utne
. Les mer!

symbol [8. april 2008] DET HETER "SLEKTSFORSKERNES HUS"
Konkurransen om navn på de nye felleskontorene i Lakkegata, utlyst i Genealogen, i DIS-Norge & DIS-Oslo/Akershus' tidsskrifter og på nettet, er avgjort.
Navnet er Slektsforskernes hus. Les mer!

symbol
[7. april 2008] PAVELIG UTMERKELSE TIL NSF-MEDLEM I NEDERLAND
Blant NSFs mange utenlandsboende medlemmer har norskættede Anders Daae i mange år vært særdeles aktiv innenfor nederlandsk og spesielt kirkelig heraldikk. For sin innsats knyttet til utforming av geistlige våpen for den nederlandske romersk-katolske kirkeprovins, ble Daae nylig utmerket med «St. Sylvesterordenens kors». Les mer!

symbol [7. april 2008] DJENGIS KAHN - ALLE FORFEDRES FAR
I artikkelen «Alle forfedres far» skriver Lars Kluge at genetikere har funnet et mønster som peker i retning av at 16 millioner nålevende i rett mannslinje stammer fra en og samme far som levde for ca. 800 år siden og stammet fra Mongolia. Forskerne har foreslått at dette må dreie seg om Djengis Kahn. Les mer!

symbol [1. april 2008] ANBYTARFORUM ER BETALINGSTJENESTE
Svenske Anbytarforum har lenge vært det største og mest kjente debattforum i Norden og mange norske interesserte har deltatt der. Hittil har tjenesten vært gratis, men fra 1. februar 2008 koster det 100 svenske kroner årlig å delta. Les mer!

symbol
[17. mars 2008] SLEKTSHISTORIEDAG PÅ RIKSARKIVET
Lørdag 29. mars kl 10-16 er det duket for årets slektshistoriedag hos Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo.
Deltakeravgiften er kr 200,-, og temaer er:

 • Foredrag om de viktigste kildetypene
 • Innføring i digitale kilder
 • Innføring i gotisk skrift - ta med gamle brev!

Les mer på Arkivverket.no! (Les rapport fra arrangementet her)

symbol
[14. mars 2008] GOD PÅSKE TIL MEDLEMMER OG ANDRE
Norsk Slektshistorisk Forening ønsker medlemmer og andre God Påske - i fjell og by eller over stamtavler og anetavler nå når du har noen dager fri. Biblioteket holder stengt i påskeuken, men er i gang som normalt fra 25. mars. Les mer!

symbol [13. mars 2008] HENRIK WERGELANDS FORFEDRE
Statsarkivene i Kristiansand, Bergen og Oslo har laget en nettutstilling om Henrik Wergelands forfedre på fars- og morssiden. En mer utfyllende artikkel om samme tema kommer for øvrig i neste utgave av Genealogen denne våren. Se Arkivverkets artikkel!

symbol
[10. mars 2008] SISTE MULIGHET FOR MIKROFILM
Riksarkivet melder at de kutter ut salget av mikrofilm fra i sommer. Bestill innen 1. juni hvis du går med planer om å skaffe deg egne filmer eller mikroficher. Les mer!

mini

Snart blott en saga! Godt brukte mikrofiche- og mikrofilmlesere går en usikker tid i møte nå når Riksarkivet innstiller produksjonen av mikrofilm. Etterspørselen har sunket, og digitaliseringen har virkelig skutt fart (Foto: C B Høgenhoff)

symbol [9. mars 2008] SENDTE DU INNMELDING ELLER BESTILLING SISTE DAGER I FEBRUAR ELLER FØRSTE UKE I MARS?
Et problem med bestillings- og innmeldingsskjemaene i forbindelse med serverbytte er løst, og skjemaene virker igjen. Skriv epost til sekretar@genealogi.no med dine ønsker hvis du har meldt deg inn eller bestilt noe i løpet av de siste dagene i februar og første uken i mars og ikke har hørt fra oss - det kan være at meldingen din ikke har kommet frem til oss.

symbol
[9. mars 2008] ANETAVLER PÅ FOLKEBIBLIOTEKET
Stord folkebibliotek har lagt ut en prøveversjon av Slektsbanken, foreløpig med tilsammen 673 anetavler. Et flott tiltak, men ikke uten ankepunkter. Les mer!

symbol [4. mars 2008] NY DATO FOR VÅRMØTET I EUROPEISKE ANER
Vårens medlemsmøte i Arbeidsgruppen for europeiske aner er lagt til lørdag 19. april. Tidligere kunngjøring gjøres om for unngå møtekollisjon helgen etter. Les mer!

symbol [25. februar 2008] WILLY BRANDTS ÅR I STOCKHOLM
Sten Skanderbeck i Sverige skriver bok om Willy Brandts år i Stockholm, og etterlyser opplysninger fra Norge. Kan du hjelpe ham? Les mer!

symbol [24. februar 2008] VÅRMØTET I EUROPEISKE ANER 26. APRIL (NB: Ny dato 19. april)
Vårens medlemsmøte i Arbeidsgruppen for europeiske aner er lagt til lørdag 26. april. Les mer!

symbol
[20. februar 2008] SOMMERTUR TIL OSLOS MIDDELALDER
Årets sommertur bør du få med deg! Bedre innføring i Oslos middelalder enn det vår egen Tore Vigerust kan gi deg, skal du lete lenge etter. Kryss av lørdag 7. juni på kalenderen allerede nå, og sørg for å sette av kvelden, også! Les mer!

symbol
[13. februar 2008] FOLK I VESTERÅLEN ØNSKER Å TA TILBAKE SAMISK IDENTITET
– Ungdommene ba meg  finne ut om ikke de også var samer, sier lokalhistoriker Johan Borgos til NRK Sami Radio. I over 25 år har han vært interessert i Vesterålens samiske befolkning, og mange vil forske mer på sitt samiske opphav.
Les mer!

symbol [10. februar 2008] HUSMANNSVESENET PÅ 1600-, 1700 OG 1800-TALLET
Lars Løbergs foredrag "Husmannsvesenet på 1600-, 1700- og 1800-tallet" fra slektsforskerdagen i Oslo 29. oktober 2005 er tidligere publisert i Genealogen. Artikkelen kan lastes ned i pdf-format her. Klikk her!

symbol
[7. februar 2008] FEIL PÅ EN DEL FAKTURAER
NB: Av hittil uforståelige grunner har en del medlemmer fått tilsendt innbetalingsgiroer pålydende det firedobbelte av det summen skulle lyde på, altså kr. 1.200,00. Videre har 250 medl. fått tilsendt giroer med innbetalingsfrist 6. februar. VI BEKLAGER - INGEN SKAL SELVSAGT BETALE MER ENN VANLIG MEDLEMSAVGIFT KR 300,-, og du kan trygt bruke hele februar som betalingsmåned!

symbol [28. januar 2008] NYTT NUMMER AV NST
Norsk Slektshistorisk Tidsskrift, bind XLI hefte 1 sendes ut til medlemmene i uke 5, med artikler av Arnvid Lillehammer, Klaus Johan Myrvoll og Are S. Gustavsen. Samtidig er det lagt ved et nytrykk av bind XL hefte 4, som i fjor sommer ble sendt ut med feil omslag.

symbol [26. januar 2008] FOLK PÅ VIDVANKE EN SUKSESS
Et knapt år etter at "nye Strays" ble lansert som et samarbeidsprosjekt mellom Norsk Slektshistorisk Forening og DIS-Norge, kan vi konstatere at Folk på vidvanke-prosjektet har blitt vellykket.
Les mer!

symbol [7. januar 2008] FAGSEMINAR I MIDDELALDERGENEALOGI
NSF og DIS-Norge samlet lørdag 5. januar 30 middelalderinteresserte til foreningenes første felles fagdag.
Les mer!

symbol [7. januar 2008] PRIVATBIBLIOTEKET PÅ NETT
"Treff verdens største bokklubb. Finn folk med skummelt lik smak." Slik introduserer nettstedet librarything.com seg på den "norske hylla" no.librarything.com. Enda et nettsted hvor folk kan legge ut enda litt om sitt personlige liv for allmennheten - men hvem vet, kanskje kan dette være nyttig for mange.
Les mer!

symbol [20. desember 2007] FORENINGEN ØNSKER ALLE EN GOD JUL OG ET GODT NYTT ÅR!
Norsk Slektshistorisk Forening takker for sesongen med siste bibliotekskveld 20. desember, og ønsker medlemmer og andre en God Jul og et Godt Nytt År.
Første kontordag er 7. januar og første biblioteksdag 8. januar! Som alltid, holder biblioteket åpent hver tirsdag og torsdag fra 12-20 i sesongen. Les mer!

symbol [16. desember 2007] SØKBART REGISTER FOR NST
Html-registeret for Norsk Slektshistorisk Tidsskrift bind 1-36 har vært online siden 2002. Den søkbare versjonen av det samme er igjen tilgjengelig - foreløpig i en forenklet testversjon. Les mer!

symbol [15. desember 2007] NYE ANBYTARFORUM ENDELIG I GANG
Etter en svært strevsom høst, er endelig broderfolkets diskusjonssider i gang igjen per primo desember 2007. Les mer!

[21. november 2007] OSLOS LENGSTE NAVN
Aftenposten inviterer til å finne Oslos lengste personnavn. Hensikten må vel være å finne et blant folk som bor i byen i dag - men det må jo bare sprite opp hvis de får med seg noen gamle perler, også? Les mer på Aftenpostens nettsider, og hjelp til hvis du kan.

[13. november 2007] BYGG DIN EGEN FESTNINGSBY
Det er best å innrømme det med en gang; denne anmelderen er neppe kvalifisert til å bedømme dataspill. Likevel: Fredriksstad Blads overskrift "Vær borgermester i Gamlebyen i 1663" her om dagen vekket nysgjerrigheten. Noe for historisk interesserte slektsforskere? Les mer!

[10. november 2007] SLEKTSFORSKNING I DANMARK
Arbeidsgruppen for europeiske aners høstmøte 8. november 2007 ble for mange et første møte med nye lokaler i Lakkegata. Foredragsholder var Inger Buchard, dansk-tysk av slekt via mange ledd og slik sett selv et bilde på det brokete stykke Danmark hun foredrog over: Slægtsforskning i Danmark med fokus på Hertugdømmerne Slesvig og Holsten. Les mer!

[24. oktober 2007] NAVNEKONKURRANSE
Foreningen er vel på plass i nytt hus, og fortsatt i lykkelig samboerskap med DIS-Norge og DIS-Oslo/Akershus. For å markere litt ekstra tydelig at Norges viktigste slektshistoriske senter er blitt enda bedre, inviteres herved til navnekonkurranse. Hva skal huset hete? Les mer!

[16. oktober 2007] DIPLOM 1619 GULSVIK I FLÅ, BUSKERUD
NRA, utrykt diplom (RA-dipl), papir. 16. oktober 1619, avskrift ved Are S. Gustavsen. Les mer!

[14. oktober 2007] NSFs TRADISJONSRIKE HØSTMØTE
Torsdag 22. november kl 19.00
holdes det tradisjonelle høstmøtet i Uranienborg skole. Foredrag av Jan Myhrvold.
Tema: Finsk innvandring til Østlandet på 1600-tallet. Kolonisasjon, migrasjon og genealogi.

[7. oktober 2007] HØSTMØTE EUROPEISKE ANER
Høstens møte i Arbeidsgruppen for Europeiske Aner er torsdag 8. november 2007 kl. 18.00 i NSFs bibliotek, Lakkegt. 21, 4. etg. TEMA: Inger Buchard: "Slægtsforskning i Danmark med fokus på Hertugdømmerne Slesvig og Holsten"

[17. september 2007] BIBLIOTEKET ÅPNER 2. OKTOBER
Flyttingen fra Ullevålsveien er ikke helt i havn. Første åpningsdag på bibliotket i Lakkegata er derfor utsatt til tirsdag 2. oktober!

[13. september 2007] LENKEFEIL RETTET
Da genealogi.no byttet server i sommer, kom vi inn i en verden hvor store og små bokstaver betyr noe for mappe- og dokumentnavn. I noen uker har det derfor vært problemer med å bruke deler av navneregisteret for NST. De aktuelle lenkene er nå korrigert. Vi takker Tore Kristiansen i Kristiansund; han gjorde redaksjonen velvilligst oppmerksom på problemet.

[11. september 2007] 'VÅRE RØTTER' I NY UTGAVE
Nå kommer Per-Øyvind Sandberg og Nils Johan Stoas bok "Våre Røtter" i 3. opplag siden førsteutgaven i 1992. Som ved forrige opplag i 2001 er boken også denne gangen utvidet - men nok ikke i samme grad som sist. Les mer!

[31. august 2007] NYTT TELEFONNUMMER
Nytt telefonnummer til Norsk Slektshistorisk Forening: 22 33 30 30.

[21. august 2007] EN SMUGKIKK PÅ DE NYE LOKALENE
Oppussingen er godt i gang. Her får du en kort smugkikk på de nye lokalene i Lakkegata. Les mer!

[21. august 2007] FILM OM OPPRØRS-FORFEDRE
Aner både på Veiviseren-regissør Nils Gaup og skuespiller Mikkel Gaups slektstre tok del i Kautokeino-opprøret. Begge er sentrale i filmen om opprøret i Kautokeino midt på 1800-tallet, melder Bergens Tidende på bt.no/bergenpuls!

[21. august 2007] SLEKTSTREFF MED SKUESPILLERBESØK
Hollywwod-stjerne Renee Zellweger overrasket med uanmeldt besøk på slektstreff i Vadsø i juli, melder Finnmarken.

[17. august 2007] FESTSKRIFT TIL TOR WEIDLING
"Adelskap forplikter" er tittelen på festskriftet Are S. Gustavsen og Tore H. Vigerust har tatt initiativet til foran førstearkivar ved Riksarkivet Tor Weidlings femtiårsdag 9. august. Her er spennende lesning fra mange gode penner - både for jubilanten og andre. Les mer!

[14. august 2007] FLYTTEDUGNAD - BLI MED
Datoene for hist og pist med flyttingen begynner å komme på plass - og nå skjer tingene fort! MELD DEG PÅ TIL INNSATS! Les mer!

[25. juli 2007] FORENINGEN FLYTTER I AUGUST
Norsk Slektshistorisk Forening forlater Ullevålsveien 1 i løpet av august, og flytter til Lakkegata 19-21 på Grønland i Oslo [se kart]. Biblioteket blir dermed sommerstengt litt lengre enn vanlig, med foreløpig åpningsdato 18. september. Foreningen fortsetter samværet med DIS-Norge og DIS-Oslo/Akershus i dette nye Slektsforskernes Hus. Les mer!

[23. juli 2007] Protokoll og referat fra årsmøtet 2007. Les mer!

[2. juli 2007] NY LEDER I NORSK SLEKTSHISTORISK FORENING
Håvard Blom
er valgt til ny leder av Norsk Slektshistorisk Forening. Det nye styret som ble valgt 22. mai holdt konstituerende møte 2. juli. Som varslet for Årsmøtet, trekker Lars Løberg seg fra formannsvervet han har holdt siden 1999. Blom får med seg Rune Nedrud som nestleder. Les mer!

[25. juni 2007] NB: Norsk Slektshistorisk Tidsskrift er nylig sendt ut til medlemmene. Dessverre har trykkeriet lagt på et omslag fra en tidligere utgave - og heftet har derfor både uriktig innhold, årstall og utgave angitt på omslaget. Korrekt nummer i rekken er NST BIND XL - hefte 4, Oslo 2006. Riktig innholdsfortegnelse for hele bindet følger med i heftet. Du finner den også her.

[8. juni 2007] Siste åpningsdag for biblioteket i Ullevålsveien 1 før kontoret stenger for sommeren er TORSDAG 14. JUNI. Første biblioteksdag etter sommeren er tirsdag 28. august. Les mer om biblioteket!

23. mai 2007:

Norsk Slektshistorisk Forenings årsmøte ble avholdt 22. mai, med to inspirerende foredrag og for øvrig med konstruktivt og interessant innhold. Et nærmere referat kommer i løpet av juni.

2. mai 2007:

Vi minner om NSFs årsmøte 2007 på Uranienborg skole - les mer her. I og med at årsmøtet i år er på en tirsdag, gjør vi oppmerksom på at biblioteket er stengt fra kl 16.00. Formiddagsvakten går som vanlig.

18. april 2007:

Litt av hensikten med å skrive slektslitteratur er å bli lest. Her har Elin Galtung Lihaug gått foran med et eksempel det står respekt av. Artikkelen hun skrev om Galtung-slekten i Norsk Slektshistorisk Tidsskrift i 2003 har så langt fått avleggere i tre tidsskrifter - ett i Tyskland og to russiskspråklige. Les mer.

14. april 2007:

De gamle Skanker rir igjen. Re-enactment er en interesse som engasjerer mange. Her er historien omsatt i praksis - i noen tilfeller med lettere innslag av det genealogien kan gi av inspirasjon. Les mer.

13. april 2007:

G-Gruppen i Sverige inviterer til Slektsforskerdager i Sundbyberg i Sverige 19. april. Program og annen informasjon finner du her.

3. april 2007:

Vi ønsker foreningens medlemmer og andre en riktig God Påske.

Tema for Norsk Slektshistorisk Foreninge årsmøte 22. mai 2007 er uvandringen til Amerika. Foredrag av Terje Mikael Hasle Joranger og Liv Marit Haakenstad: Emigrantene til USA – hvor de dro, hvorfor og hvordan? Les mer.

Program for sommerturen 2007 til Drammen lørdag 9. juni er fastsatt. Les mer i møtekalenderen. Påmelding til sekretariatet.

28. mars 2007:

Møte i Europeiske Aner lørdag 5. mai 2007: Fra Brandenburg til St. Petersburg, foredrag ved Elin Galtung Lihaug. Les mer i møtekalenderen.

24. mars 2007:

"Strays" har vært et populært tilbud på våre nettsider de siste syv-åtte årene. Nå går Norsk Slektshistorisk Forening og DIS-Norge sammen om å gjøre tjenesten enda bedre. Les mer om Folk på vidvanke og samarbeidet her.

22. mars 2007:

Torsdag 29.03.07 kl. 14.00 inviterer Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo til Workshop for slektsgranskere som ønsker å gå videre med andre typer arkivkilder enn kirkebøker og folketellinger. NB: Påmelding senest mandag 26. mars!!! Les mer her.

18. mars 2007:

Dagsavisens ukentlige søndagsbilag med utvalgte artikler fra New York Times hadde 18. mars 2007 følgende overskrift på forsiden: KNOWLEDGE LOST IN A DIGITAL AGE; med undertittelen "Struggling to Preserve Collective Memory in an Online World". Det er tankevekkende lesning, og en solid oppfordring til å gå på bibliotek og i arkivene.

2. mars 2007:

Send oss presseklipp! Oppfordringen kommer både fra Genealogen og genealogi.no. Genealogens redaktør Are S. Gustavsen skriver om de mange små og store slektshistoriske artikler i aviser og blader - dessverre ofte så lokalt at vi går glipp av dem. Les mer her.

12. februar 2007:

Norsk Slektshistorisk Forening får nytt og bedre lager i Ullevålsveien 1. Les mer.

9. februar 2007:

Jo Rune Ugulen disputerer 9. februar 2007 for PhD-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen «...alle the knaber ther inde och sædescwenne...»: Ei undersøking i den sosiale samansetjinga av den jordeigande eliten på Vestlandet i mellomalderen. Avhandlingen tar tak i påstandene om at en tredel av jorden i Norge var eid av bøndene i senmiddelalderen, mens bare en femdel tilhørte det norske aristokratiet. Ugulen er kritisk til dette, og viser at det norske aristokratiet i senmiddelalderen må ha vært mer tallrikt enn hva norske historieskrivere tradisjonelt har hevdet; les mer på UiB's nettsider. Ugulen var redaktør av Norsk Slektshistorisk Forenings medlemsblad Genealogen i årene 2001-03, og har forfattet en rekke artikler i foreningens tidsskrifter.

7. februar 2007:

ÅRSMØTET 2007 i Norsk Slektshistorisk Forening holdes 22. mai på Uranienborg skole i Oslo. Foredragstema blir "emigrasjon". Sett av datoen allerede nå, og følg med på nettsidene for flere detaljer. Innbydelse blir sendt til medlemmene i god tid.

SOMMERTUREN 2007 legges til Drammen, og datoen er LØRDAG 2. JUNI. Programansvarlige for turen er Lars Løberg og Rune Nedrud, og mer infomasjon følger etterhvert både her og i Genealogen. I år drar vi bare litt lenger vest enn sommeren 2006; la deg inspirere av referatet fra turen til Hurum og meld deg gjerne på årets sommertur allerede nå med en epost til sekretariatet. En liten kostnad for å dekke buss og bespisning må du regne med, men som alltid blir det en innholdsrik dag for en rimelig penge!

4. februar 2007:

NSF ble tilskrevet fra Jødisk Genealogisk Selskab i Danmark med informasjon om forestående møte 12. juni 2007: Stephen P. Morse holder foredraget "One Step" i København. Møtet forventes holdt i Medborgerhuset, Danasvej 30b i Frederiksberg. Les mer på Jødisk Genealogisk Selskabs webside www.jewishgen.org/jgs-denmark. Les også hva Elsebeth Paikin i JGS Danmark forteller om Morse i brev til redaksjonen her.

8. januar 2007:

Norsk Slektshistorisk Forening ble kontaktet av Riksarkivet om samarbeid om en utstilling ved Riksarkivet på Sognsvann, og valget falt på Preben von Ahnen. Les mer om utstillingen som varer frem til høsten 2007.

Riksarkivet ønsker velkommen til brukermøte 7. februar kl. 16 i Wergelandsalen. Tema er skanning av kirkebøker. Foredrag med visning av søkefunksjonen og muligheter for å stille spørsmål. Kaffe og en kakebit får du også. Sted: Riksarkivet på Sognsvann i Oslo. Velkommen! Se møtekalenderen, der du også finner lenke til nært forestående Bratt-seminar i regi av DIS Oppland og Gudbrandsdal slektshistorielag.

16. oktober 2006:

Rapport fra høstmøtet i Europeiske Aner, hvor Erik Tøndevold og Carsten Berg Høgenhoff inviterte til debatt om En arbeidsmodell for kraftfulle ad hoc-baserte slektshistoriske arbeidsgrupper over landegrensene.

28. august 2006:

27. august 2006:

21. august 2006:

 • Nyanskaffelser til biblioteket etter foreningens deltakelse på Sveriges Släktforskardagar i Stockholm 12.–13. august 2006. Samtidig har Tore Vigerust oppdatert listene over svenske bøker og publikasjoner i biblioteket.

16. juni 2006:

 • Foreningen ønsker Jan Myhrvold velkommen som nytt varamedlem til Styret etter årsmøtet, og takker Anne Franck Paasche for innsatsen når hun nå trer ut av Styret.

11. juni 2006:

 • Biblioteket i Ullevålsveien 1 har de to siste åpningsdagene før sommeren tirsdag 13. og torsdag 15. juni! Vi ønsker medlemmer og andre brukere GOD SOMMER og velkommen tilbake til hyppige biblioteksbesøk til høsten. Biblioteket åpner igjen tirsdag 22. august.

 • At værgudene slår til med det beste de har å by på en junidag legger på ingen måte noen demper på NSFs årlige sommertur. Når Anne Franck Paasche har gjort et grundig forarbeid i eget nærområde, blir det enda bedre. I år gikk turen til Hurumlandet. Les mer i egen artikkel.

5. juni 2006:

 • Ny redaktør er Carsten Berg Høgenhoff, Oslo. På vegne av foreningen takker jeg Robert Chr. H. Skogly for redaktørinnsatsen gjennom flere år, og ser frem til å være med på videreutviklingen av genealogi.no, som ved siden av de to papirbaserte publikasjonene NST og Genealogen er en sentral del av foreningens kontaktflate med medlemmer og andre. Webredaksjonen treffer du på epost webredaksjon@genealogi.no, og undertegnede også på siec@online.no.

3. juni 2006:

 • genealogi.no får ny redaktør, som tiltrer straks. Mer info følger! Undertegnede, Robert Chr. H. Skogly, vil benytte anledningen til å takke for meg. Det har vært lærerike år. Jeg har nå små barn og en krevende jobb som redaktør annetsteds. Slektsforskningen - ihvertfall den omfattende - får derfor ligge på hyllen en stund. Jeg kan nås på rc@ager.no (www.ager.no) eller på rc@gyldendal.no. Redaksjonen på genealogi.no kan som tidligere nås på webredaksjon@genealogi.no.

 


9. mai 2006:

 • Årsmøte: Norsk Slektshistorisk Forenings årsmøte 2006 avholdes 22. mai kl. 19.00. Stedet er det samme som de siste årene: Uranienborg skole, Briskebyveien 7, Oslo.

 • Foredrag: Jorunn Sem Fure, historiker og forsker ved Forum for Universitetshistorie holder foredrag: Da NSF var under press. Glimt fra okkupasjon og idékamp. Avholdes på årsmøtet 22. mai kl. 19.00.

 • Sommertur: Turen går i år til Hurumlandet. Åpen for alle medlemmer. Påmelding til sekretæren.

 • Møtekalenderen: Ajourført med en rekke hendelser.

 • Genealogen: Nytt nummer (nr. 1/2006) kom ut for en tid siden. Innholdsfortegnelsen og forfatterregisteret ajourføres senere.

 


20. mars 2006:

 


1. mars 2006:

 • Kontingenter: Kontingentgiroene, som ble utsendt i februar, er beklageligvis påført feil betalingsfrist. Fristen er ikke tilbakedatert til 22. februar. Den rette fristen skal naturligvis være 22. mars 2006.

 • Bygdekvelder: Neste bygdekveld arrangeres imorgen, torsdag 2. mars. Tema er Forsand og innleder er Elin Galtung Lihaug.

 • Artikkel: Andreas Snildals artikkel "Skannede kirkebøker" fra siste Genealogen-utgivelse er nå også tilgjengelig på foreningens nettsider.

 • Prestebiografier: Rune Nedrud, ansvarlig for Norsk Prestehistorie-prosjektet, har oversendt flere prestebiografier. Denne gangen er det flere prester med slektsnavnet Juel som er omtalt. Ytterligere biografier er oversendt og vil bli publisert.

 • Norske regionale  slektsforskerforeninger: Opplysningene om Gudbrandsdal Slektshistorielag er ajourført etter oversendelse fra leder i laget, Torbjørn P. Hagen.

 • Besøksstatistikk: Statistikken for januar-februar 2006 viser at nettsidene er mer populære når de ikke oppdateres enn ellers. Tallene er høyere enn for tilsvarende måneder ifjor, altså til tross for at genealogi.no ikke er ajourført de siste tre månedene. 
  Redaktør beklager forøvrig manglende ajourføringer. Dette skyldes enormt arbeidspress.

 


2. januar 2006:

 • GODT NYTT ÅR!
  Pga. redaktørs arbeidssituasjon er dessverre ikke sidene oppdatert så hyppig som de bør den siste måneden. Denne situasjonen vil vedvare i minst én mnd. til. Vi beklager dette på det sterkeste!

 • Biblioteket: Gjenåpner etter jule- og nyttårsstengt tirsd. 10. januar 2006.

 


29. november 2005:

 • Bygdekvelder: Endring av tema for bygdekvelden torsd. 16. febr. 2006: Lars Løberg skal innlede om: Solør med kort innledning om Kalips-godset og Holtesønnenes gåte. Møtekalenderen ajourført tilsvarende.

 • Strays: Toril Osther fra Oslo har oversendt etpar strays, funnet i "Soga om Gloppen og Breim" (1992). Her er funn fra ukjent sted i Norge ("Nordland") og Bergen.

 • Strays: Alle slektsforskere kommer over strays, enten i trykte kilder eller i primærkildene i arkivene. Les mer om hvordan du kan bidra!

 • Spørsmålet om en felles samlende slektsforskerdag i Norge: Tore H. Vigerust har 28. nov. fremmet forslag overfor styret om "at NSF søker samarbeide med andre aktuelle foreninger om å arrangere en samlende Slektsforskerdag i Norge våren 2007". Vi kommer tilbake med mer informasjon når styret har behandlet forslaget.

 


25. november 2005:

 


18. november 2005:

 • Genealogen: Nytt nummer - nr. 2/2005 - er sendt ut til alle medlemmene. Se innholdsfortegnelse her. Innholdsfortegnelser til de siste utgivelsene av Genealogen er også tilgjengelige. Innholds- og forfatterfortegnelsene er foreløpig ikke ajourført pga. tidsnød.
  En liten kommentar knyttet til oppstillingen av "artikler" i siste nr. av Genealogen: Hva som må regnes som artikler er diskutabelt. Noen artikler er åpenbare, men i siste utgivelse er det nokså mange tekster som kan defineres både som artikler, referater og notiser. Kun mindre notiser er utelatt fra artikkeloversikten.

 • Møtekalenderen: Ajourført med informasjon gjengitt i siste utg. av Genealogen.

 


11. november 2005:

 • Tollere gjennom 300 år (1563-1886): Ny publikasjon tilgjengelig på genealogi.no. Boken er skrevet av Osv. I. Melbye og ble opprinnelig publisert som vedlegg til NST 1977-82. Boken er scannet og tilrettelagt for elektronisk gjengivelse av Elin Galtung Lihaug og Håvard Blom. Kilden er til enhver tid tilgjengelig via "Kilder og artikler" i menyen.

 • Besøksstatistikk: Oktober 2005.

 • Møtekalenderen: Ajourført med informasjon om høstmøtet 24. nov. 2005: Sted: Riksarkivet, Folke Bernadottes vei 21, Oslo (like ved Sognsvann t-banestasjon). En representant for publiumsavdelingen vil snakke om Rikasrkivets åpningsutstilling "Fritt eller bundet". Kl. 18.00.

 • Vi minner forøvrig om Arkivenes dag imorgen, lørdag 12. nov. 2005.

 


20. oktober 2005:

 


18. oktober 2005:

 • Strays: Omsider et nytt tillegg, denne gang fra Odalen (1758).

 • Høstmøte: Norsk Slektshistorisk Forening arrangerer sitt årlige høstmøte torsdag 24. november 2005. Møtet avholdes i Riksarkivet. Møtekalenderen er ajourført. (Les også om høstmøtet 2004 her).

 • Bygdekvelder: Neste bygdekveld arrangeres førstkommende torsdag, 20. oktober 2005. Hallingdal er kveldens tema og Håvard Blom innleder.

 • Kan ventes om kort tid: Boken Tollere gjennom 300 år av Osv. I. Melbye (Oslo, 1977-1982) kan ventes tilgjengelig i sin helhet på genealogi.no i løpet av oktober.

 


12. oktober 2005:

 


6. / 7. oktober 2005:

 • Bygdekvelder: Den bebudede bygdekvelden idag, torsdag 6. oktober 2005, utgår. Første bygdekveld blir førstkommende torsdag, 13. oktober 2005. Tema: Hammersmedslekter v/ Terje Pettersen-Dahl.
  Idag er det forøvrig normalt bibliotekåpent til kl. 20.00.
   Møtekalenderen også ajourført i denne forbindelse.

 


5. oktober 2005:

 • Arbeidsgruppen for europeiske aner: Avholder sitt neste møte lørdag 5. november 2005 kl. 12.00 i NSF's bibliotek (Ullevålsvn. 1). Roar Lishaugen, cand. philol., doktorand i slaviske språk ved Göteborgs
  universitetet, kåserer om sine studier av familien Kriebel fra Sachsen. Se også møtekalenderen.

 • Bygdekvelder: Temaer og datoer for bygdekveldene for både høsten/vinteren 2005 og senvinteren 2006 er nå fastsatt. Se også møtekalenderen.

 • Besøksstatistikken viser at nettsidene var besøkt ganske nøyaktig like hyppig i september som i august.

 


29. september 2005:

 


22. september 2005:

 


21. september 2005:

 


9. september 2005:

 


2. september 2005:

 


26. august 2005:

 • Biblioteket - og sekretariatet - har gjenåpnet etter sommeren denne uken.

 


23. august 2005:

 • Sommerferien er omme for nettredaksjonen sin del, og vi ser frem til høstens slektsforskningsarbeid!

 • Medlemskapsiden er endret noe. Kontingenten for 2005 er kr. 300,-
  Dette er også inntatt på siden "Førstehjelp for slektsforskere".

 • Statistikken for juni og juli er ajourført. Aktiviteten er naturligvis lavere enn ellers i året, men likefullt adskillig høyere enn for de samme mnd. ifjor.

 • Nordgen-adresselisten er ajourført.

 


28. juni 2005:

 • Nettredaksjonen tar nå sommerferie. Vi er tilbake for fullt i uke 35 (månedsskiftet aug./sept.) GOD SOMMER!

 • Tordenstjerne-seminaret som var planlagt rundt 20. juli må dessverre utgå. Seminaret vil sannsynligvis bli avholdt som en bygdekveld i begynnelsen av november 2005. Møtekalenderen er også ajourført.

 


17. juni 2005:

 • Noen mindre rettelser er foretatt.

 


12. juni 2005:

 • Førstkommende torsdag, 16. juni, er siste åpningsdag for biblioteket før sommeren.

 • Også denne sommeren tar redaktøren av herværende nettsider lang sommerpermisjon/-ferie. Nettsidene blir av denne grunn dessverre ikke ajourført i juli og august i år. Stoff som skal publiseres før sommeren, bes levert senest 25. juni. Sidene ajourføres igjen f.o.m. uke 35. Jeg beklager de ulempene dette medfører for våre brukere! 
  Robert Chr. Skogly.

 


7. juni 2005:

 


16. mai 2005:

 • En liten endring foretatt på oppdragsforkskningssiden.

 • Programmet for sommerturen 2005 er nå tilgjengelig. Alle medlemmer kan delta. Påmelding skjer til sekretæren.

 • Noen skjønnhetsrettelser (oppsettet) er foretatt i den nokså nyinnlagte H. Ostermanns "Examinati juris 1736-1814" fra 1936-38 (se oppdat. 27. april i år nedenfor).

 • Endel mindre rettelser og tillegg på en rekke sider.

 


27. april 2005:

 


22. april 2005:

 


21. april 2005:

 • Rune Nedrud, ansvarlig for Norsk Prestehistorie-prosjektet, har oversendt flere prestebiografier. Denne gangen er det 14 prester med slektsnavnet Borch som er omtalt.

 • Om én uke avholdes årsmøtet i Norsk Slektshistorisk Forening, som også i år avholdes på Uranienborg skole i Oslo. Sett av torsdag 28. april kl. 19.00! Se også møtekalenderen.

 • Kan ventes om kort tid: H. Ostermanns "Examinati juris 1736-1814" fra 1936-38, som Tore H. Vigerust har tilrettelagt for nettsidene.

 • DIS-Norge har foretatt en ny og grundig test av slektsprogrammer (1. mars 2005). DIS velger nå både å anbefale og fraråde enkeltprogrammer. Les mer.

 


11. april 2005:

 


5. april 2005:

 


1. april 2005:

 


Til eldre redaksjonelle oppdateringer og innlegg (t.o.m. 30. mars 2005).
Til Møtekalenderen.

 

  genealogi.no | Carsten Berg Høgenhoff| 08.01.2007


 

Kontakt: webredaksjon / sekretær / styret
© Norsk Slektshistorisk Forening, 2005